Ülkemizin kalkınması için yerli mallarını mı tercih etmeliyiz?

Tarih: 08.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu durum yabancı ülkelerle dostluk bağlarımızı koparıp ırkçılık yapmamız anlamına gelir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konu bir uzmanlık işidir. Yerli malı kullanmak elbette çok önemlidir. Fakat, dünyanın özellikle ekonomi alanında âdeta bir tek ülke haline geldiği günümüzde, milliyetçilik yaparak yerli mala endeksli bir ekonomi politikasını sürdürmek menfaat yerine, zarar getirir.

Sizin de işaret ettiğiniz gibi, yerli mala bağlı bir politika izlememiz, içine kapanmış, her an kısa devre yapabilen kapalı devre bir sisteme geçmek anlamına gelebilir. Önemli olan, milletimizin menfaatini ön planda tutmak ise, bunun meşru yolu  ne ise onu kullanmak gerekir.

Bildiğimiz kadarıyla bu gün ekonomistlerin büyük çoğunluğu, dışa açık bir ekonomik politikanın izlenmesinin gereğine işaret ediyorlar. 

Bizim de  kanaatimize göre, yerli malı kullanmayı kolaylaştıracak olan yerli mal üretmeye, yerli pazarlar açmaya, yerli sanayi kurmaya çok önem vermemiz gerekir. Ancak, günümüzde kapalı ekonomiye prim vermek anlamına gelen ölçüsüz, faydasız, zararlı bir şekilde millilik yapmak suretiyle millete zarar vermek, milliyetçilik anlayışıyla da bağdaşmaz.

Yeryüzünün Allah’ın mülkü olduğunu düşünerek, uygun olan her yere gidip rızkı aramak, uygun olan her yerden mal almak, uygun olan her yere mal satmak İslam’ın da kabul ettiği, hatta teşvik ettiği bir husustur.

“Namaz tamamlanınca yeryüzüne yayılın, işinize gücünüze gidin, Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Felaha ermenizi ümid ederek Allah'ı çok zikrediniz.” (Cuma, 62/10)

“...Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyi işler yapanlar, mutlaka iyilik bulurlar. Allah'ın  arzı / yeryüzü geniştir...” (Zümer, 39/10)

Özel haller elbette istisna teşkil edecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun