Sünni alimlerin de hilafetin başta Hz. Ali'nin hakkı olduğunu söyledikleri doğru mu?

Tarih: 08.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı Şialar, İbni Kuteybe Diyneveri'nin “el-İmametu ves-Siyase” eserini kaynak göstererek, Sünni alimlerin de hilafetin başta Hz. Ali'nin hakkı olduğunu söylediklerini iddia ediyorlar. Bunun doğruluğu nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İbn Kuteybe’nin söz konusu kitabına bizim de ulaşma imkânımız olmadı. Bu kitapta öyle bir hususun yazıldığını düşünüyoruz. Çünkü eğer öyle bir şey olmasaydı, bunu iddia edenler yazamazlardı. Çünkü ulaşılabilen bir kaynakta öyle bir yazının olmaması durumunda bunu söyleyenlerin yalancı duruma düşecekleri açıktır.

Ancak, Arap sitelerinde bu kitabın İbn Kuteybe’ye ait olmadığı, biri tarafından yazılıp ona isnat edildiği bilgisi yaygın bir şekilde yer almaktadır. Kuvvetli ihtimalle bu kitabı yazan bir Şiîdir.  Bu müteassıp Şiî kimse, -Sünnî âlimlerinden de bazılarının hilafet konusunda kendilerini desteklediğine bir şahit olsun diye- bu kitabı kaleme almış ve onu Ehl-i sünnet alimlerinden ünlü biri olan İbn Kuteybe’ye isnat edip, kendi görüşlerini pekiştirmeye çalışmıştır.

Ayrıca bu kitapta birçok tarihî hataların bulunması da bunun İbn Kuteybe’ye ait olmadığının göstergesi olduğu belirtiliyor. Bu yanlışlar birçok örneklerle ispat ediliyor. Onlardan sadece birini zikretmek yeterli olur diye düşünüyoruz. Şöyle ki;

Bu kitapta İbn Kuteybe (kendisiyle bizzat görüştüğü imajını veren) bir tarzda İbn Ebî Leyla’dan nakillerde bulunuyor. Oysa, İbn Ebî Leyla 148. hicrî yılında vefat etmiş, İbn Kuteybe ise, 213 yılında vefat etmiş ki, karşılaşmaları mümkün değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun