Şeytanın, “Firavunların piramitleri olağanüstü bir şekilde yaptıkları gibi, Hz. Peygamber de olağanüstü bir yeteneğe sahip olarak -haşa- Kur'an-ı Kerim’i kendisi yazdı." vesvesesine karşı nasıl cevap verebiliriz?

Tarih: 15.02.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu bir vesvesedir. Vesveselerin delil getirerek giderilmeleri de oldukça zordur. Çünkü, şeytan getirilen her delile bir iz bıraksın diye çamur atar.

Bu gibi vesveselerden kurtulmanın yolu, bunların hiçbir zararlarının olmadığını bilmek ve onlarla uğraşmamaktır. Bediüzzaman Hazretleri vesveseleri arılara benzetir. Arılarla uğraştıkça başınıza üşüşürler; uğraşmadığınız zaman kendiliğinden dağılıp giderler. Bu konuda Bediüzzaman Hazretlerinin “Hikmetu’l-İsitaze” (bk. Sözler, Yirmi Birinci Söz İkinci Makam) adlı eseri çok harika bir reçetedir.

Bununla beraber, Kur’an’ın  bir beşer tarafından uydurulması imkânsızdır. Okuma yazması olmayan bir insan olarak Hz. Muhammed (asm)’in böyle bir eseri ortaya koyması, bu kitabın kendisine ait olmadığını söylemesi, bu davasında pek çok mucizeler göstererek ve insanları onun bir tek suresine benzer bir nazire yapmaya davet etmesi ve bunu yapamayacaklarını ilan ederek dünyaya meydan okuması, gelecekten haber veren bilgiler içermesi ve verdiği haberlerin aynen çıkması, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğunu gündüz gibi göstermektedir. Bu söylediklerimiz binlerce kitapta yazılmış ve on beş asırdan beri insanların yıldızları olan alimler tarafından kabul edilmiştir.

Ehramların yapılması eşsiz değildir. Çin seddi gibi bazı harika yapılar da Ehramlardan aşağı düşmezler. Kaldı ki, Kur’an’daki bilgiler akılla izah edilecek türden değildir.

Kur’an’da Allah’ın sonsuz ilminin yansımaları vardır:

- Evrenin ilk kozmik çorbasının nasıl oluştuğuna, ilk cevherin bir patlama (Big Bang) şeklinde meydana geldiğine (Enbiya, 21/30),
- Kâinat sarayının ilk harcının esir maddesi olduğuna (Hud, 11/7),
- Göklerin önce bulutumsu bir halde (nebülözler halinde) olduğuna (Fussilet, 41/11),
- Yerküresinin yuvarlak olup (Naziat, 79/39)
- Güneşin etrafında döndüğüne (Yasin, 36/38),
- Yer çekimi kanununa (Mürselat, 77/25),
- Evrenin iki astronomik, dört jeolojik devrede yaratıldığına (Fussilet, 41/10-12),
- Her canlının sudan yaratıldığına (Enbiya, 21/30),
- Her şeyin çift yaratıldığına (Yasin, 36/26),
- Tek tek sayarak, insanların anne rahminde geçirdiği safhalarına (Müminun, 23/12-14)

işaret eden ayetler, kâinatın sırlarına dair Kur’anî ifadelerden bazılarıdır...

Son olarak tekrar şunu belirtelim ki, bu vesveselerin size hiçbir zararı yoktur. Bunlar sizin kalbinizden çıkmıyor. Çünkü kalbiniz bu düşüncelerden rahatsızdır. Demek ki, bunlar kalbinize ait değildir; şeytanın düşünceleridir.

Bu gibi vesveselerin bir hikmeti, insanları tembellikten kurtarmak, içinden mücadeleye imkân vermek, yeni bilgileri öğrenmeye sevk etmek, gafletten uyandırmak, daha dikkatli olmasını sağlamak gibi hususlardır.

O halde her şeyden önce, kaynağını verdiğimiz vesvese konusunu mutlaka okumakla beraber, bu asırda şeytanları dahi susturan tahkikî iman bilgilerini öğrenmeye çalışmak gerekir.

İlave bilgiler için tıklayınız:

Kur'an mucizleriyle ilgili delilleri yetersiz buluyorum. Örneğin gökyüzünde  ... 

Kur'an’ın mucizelik yönleri kırk tanedir, deniliyor; bunu nasıl anlamalıyız?  

Bazı ayetlerde müşriklerin Hz. Muhammed’in şair olduğunu iddia ettikleri ...

Kur'an-ı Kerim´in belagat alimlerinin de kabul ettiği üstün edebiyatından, ... 

Kur'an insanların konuşmaları benziyor. Eğer Allah'ın sözü olsa O'na yakışır...

Kur'ân madem insanları iyiliğe ve güzelliğe teşvik ediyor, kötülükten sakındırıyor...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun