Allah’ı sevdirin ki Allah da sizi sevdirsin, anlamına gelen bir hadis var mıdır?

Tarih: 08.03.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ebu Ümame’den aktarıldığına göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Allah’ı kullarına sevdirin ki, Allah da sizi sevsin.” (bk. Suyutî, el-Camiu’s-Sağîr,1/251; Kenzu’l-Ummal, 15/1186; Fevzu’l-kadir, 3/371)

Kur'an'da ve Peygamberimizin (asm) hayatında, korkutarak değil sevdirerek eğitim vardır. Sevgi ve muhabbete dayanan İslam'ı, korku ve dehşet öğeleriyle anlatmak insanlarda ters tepki yapar. Korkuyla insanlara bir şey yaptıramazsınız. Hele namaz gibi bir ibadet, huzura kavuşmanın bir aracı olarak insanlara sunulur. Dini yanlış ve eksik anlatarak insanların dinden soğumalarına neden olmak kişiyi sorumlu kılar.

İslam'ın temel prensibi “Müjdeleyin korkutmayın, zorlaştırmayın kolaylaştırın.” esasıdır. Din anlatılırken bu prensipten yola çıkılmalı, özellikle çocuklara din anlatılırken daha hassas davranılmalıdır. Sürekli korkunun anlatılması, çocukların psikolojisini bozabilir. Allah'ı, dini sevdirmek varken yanlış bilgi ve yöntemle insanı dinden soğutmaya neden olunabilir. Korkutarak dini anlatmak insanı dine yaklaştırmaz. Nitekim, Kur'an'da Allah'ın rahmetinin her şeyi kuşattığı vurgulanır. (A'râf , 7/156)

Her mümin ve Müslümanın ilk derdi önce kendisinin Allah'a yönelmesi, değişik kulluklardan kurtulup sadece O'nun kulu olmalıdır. Ondan sonra da bunu diğerlerine anlatması ve bu yolla Allah’ı sevmelerine vesile olmaya çalışmasıdır.

Allah’ı sevmenin ve sevdirmenin ölçüsü, Onun elçisi Hz. Muhammed (asm)’e uymaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun