Sabır ve dua müminin ne güzel iki silahıdır, sözü hadis midir?

Tarih: 09.04.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Öyle ise bu hadis-i şerifi nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu söz hadis olarak rivayet edilmektedir:

"Sabır ve dua müminin ne güzel iki silahıdır." (bk. Kenzu’l-Ummal, III, 272, h.no: 6505).

Sabır, sıkıntı ve zorluklara karşı direncimizi sağlayan bir dayanma gücüdür. Hadiste bu işi hakkıyla yapanların müminler olduğu vurgulanmıştır. Çünkü insanın dayanma gücü sınırlıdır. Gücüne güç katacak, her an her yerde ilim ve kudretiyle hazır olan, her zorluğun üstesinden gelen bir Allah’a iman eden kimsenin elinde, sabır, gerçekten eşsiz bir silahtır. Onunla bütün sıkıntılara karşı müdafaa edebilir, bütün zorlukları yenebilir.

Diğer yandan bütün sıkıntıları -bir istihale makinesi gibi- sevinçlere çeviren, ahirete imandır. Ahirete iman eden kimse, dünyanın zorlu imtihanları karşısında “Ya Hu, bu da geçer!..” deme gücüne sahip olur. Hastalığın iyileşmesi uğruna bir çok acı ilacı kullandığı gibi, ebedî bir sağılığa kavuşma adına da her türlü acılara karşı “Ya Sabur” der dayanır.

Hz. Yusuf (as)'ı, kölelikten Mısır'ın sultanlığına yükselten onun sabrıdır.

Sabır, haram düşmanına karşı bir silah olduğu gibi, Allah’ın emirlerini yerine getirmek için de eşsiz bir silahtır; musibetlere karşı da en güçlü silahtır.

Dua da imandan kaynaklanan bir silahtır. Her şeyden önce, kendisinin en gizli hatırlarını, kalbinin en içten iniltilerini, aklının en ince çırpıntılarını gören; sessiz feryatlarını, sesli haykırışları gibi duyan, her an ilim ve kudretiyle yanında hazır ve nâzır olan bir Allah’a iman etmek öyle bir silahtır ki, alt edemeyeceği düşmanı yoktur.

Hz. Yunus (as)’ı balığın karnından kurtaran, Hz. Eyyub (as)’ı en ıstıraplı hastalığın pençesinden kurtaran silah duadır. Yerli yerinde, zamanında, ihtiyaç anında, samimi olarak istimal edilen dua silahının hedefini şaşırması diye bir şey söz konusu değildir.  Yeter ki dua acelelik ve ümitsizlik virüsüne bulaştırılmasın...

Konuyla ilgili olarak Hz. Ali (ra)’den gelen rivayete göre Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:

“Dua, müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” (bk. Hakim, Müstedrek, I, 492)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun