Bir insan ölünce kaç defa cenaze namazı kılınabilir?

Tarih: 16.04.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenaze üzerine bir defa namaz kılınır. Tekrar edilmesinde kerahet vardır. Birden çok cenazenin her birine ayrı ayrı namaz kılmak evlâdır. Hepsine bir namaz kılmak da gfeçerlidir. (bk. Mehmet Dikmen, İslam İlmihali; Celal Yıldırım - Kaynaklarıyla İslam Fıkhı)

Velinin müsaadesi olmadan cenazenin namazı kılınmış olsa, onun namazına katılamamış bulunan cenaze velisi, ister tek başına, isterse kendisi gibi cenaze namazını kılamamış kimselere imam olarak ikinci defa namaz kılabilir. Fakat varislerden başkası için bu caiz görülmemektedir. Cenaze velisi de namazı kıldıktan sonra, kendi derecesinde başka bir veli gelip, ayrı bir namaz kılamaz. Çünkü namazı kılan velinin velayeti tamdır. (bk. Nimetü'l-İslam, Kitabü's-Salat s. 591)

Hanefi ve Maliki mezhebine göre cenaze namazı bir defa kılınmış ise ikinci defa kılınması mekruhtur.

Ancak Şafii ile Hanbeli mezhebine göre cenaze namazını kılmayan kimse için tekrar onu kılmak sünnettir. Çünkü Peygamber (asm)'in hazır olmadığı bir zamanda Ümmü Sa'd vefat etmişti. Dönünce tekrar cenaze namazını kıldı. Halbuki vefatı üzerine bir ay geçmişti. (Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar I. Cilt)

Gaib bir ölü üzerine cenaze namazı kılınıp kılınamayacağı hususunda ihtilâf vardır. Şafiî ile Hanbelî mezheblerine göre kılınması caizdir. Çünkü daha önce İslâm'ı kabul eden, Habeşistan Kralı Necaşi'nin vefatını vahiy yoluyla öğrenen Peygamber (asm) Müslümanları namazgaha çıkarttı ve onun cenaze namazını kıldırdı.

Ancak Farz-ı Kifaye olan cenaze namazı yerine geçmez, yani bununla iktifa edilmez. Mutlaka cenazenin bulunduğu yerde cenaze namazını kılmak gerekir. (Mugni'l-Muhtac, 1/345; Fıkhus-Sünneh, 1/535)

Hanefi ile Maliki mezhebine göre gaib ölü üzerine cenaze namazı kılınmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

CENÂZE.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun