Genetiği değiştirilmiş ürünlerin üretilmesi ve kullanımı caiz midir?

Tarih: 18.04.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Genetiği değiştirilmiş ürünlerin üretilmesi ve beslemede kullanımı, İslami acıdan yaratılış gayesine göre sıkıntı var mıdır?
- İnsanlarının klonlanması, kopyalanması durumu nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evvela, insan sağlığına zararlı her eylem İslam’da yasak ve cezayı gerektirir. Bir ürünü sulamak, çapalamak ve benzeri işlemler onun daha güzel bir hale gelmesine vesile olduğu gibi, genetiği ıslah ederek daha elverişli daha sağlıklı bir hâl almasına yardımcı olmakta bir sakınca yoktur. Çünkü bu işler sebepler dairesinde bir ameliyeden öteye geçemezler. İnsanların bu tür fiilî dualarını kabul eden ve onları istekleri doğrultusunda ürünü yaratan Allah’tır.

Tohumu toprak altına atmak, onu gereken şartlarda tutmak insanın görevidir; fakat o ürünü bütün sebeplerin varlığına rağmen yaratıp var etmek Allah’ın elindedir. Bu açıdan genetik üzerindeki oynamalarla tohumun diğer yetiştirme ameliyeleri arasında fark yoktur. Yani bu oynama bir yaratma değildir. Yeter ki, bunu insan sağlığına zararlı bir hale çevirmesinler.

İnsan kopyalanması ise, şu anda bir kurgu-bilim hâlindedir. Şimdiden o konuda fetva vermek pek uygun olmaz. İmam Malik’in tavsiye ettiği gibi, farazi meseleler üzerinde durmamak daha uygundur.

Bununla beraber şunu söyleyebiliriz ki, tavuğun altındaki yumurtaları civciv olarak yaratan Allah olduğu gibi, tavuğun kuluçka mekanizmasını ve sürecini -deyim yerindeyse- kopyalayarak bir makinenin altına koyduğumuz yumurtaları civciv yapan da Allah’tır.

Bunun gibi, ceninin tohumunu sperma yerine genlerden kopyalayarak, rahim veya onun suni bir iz düşümünü kullanarak -ilahi kanunun can vereceği bir sürece getirmek suretiyle- insan kopyasını yaratan da Allah’tır.

Buna göre, tabii yoldan gelen insan Allah’ın yarattığı bir kul olduğu gibi, gayritabii yoldan gelen insan da bir kuldur. Mükellefiyet şartlarını taşıdığı takdirde her insan gibi o da mükelleftir; çünkü onun da bir ruhu vardır. Zaten sorumlu olan, başında şuur bulunan ruhtur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Genetik kopyalama ve çeşitli bilimsel gelişmeler ile ilim, dinin yerini alabilir mi?

Genetik kopyalama hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun