İslamiyet'te neden sağ tarafın fazileti vardır?

Tarih: 25.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Örneğin önce sağ tarafa selam vermek, yemek yerken sağ eli kullanmak...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanın sağ-sol uzuvlarını da Allah Teâlâ yaratmıştır. Yaratılış bakımından sağ ile solun bir farkı yoktur.

Ancak İslam dini her konuda olduğu gibi günlük hayatta da ölçü getirmiş ve şeytana ve kâfirlere aykırı olarak sağ tarafın kullanılmasını hoş görmüştür. Çünkü şeytan hep sol eli ile iş yapıp soldan işe başlamaktadır.

İmam-ı Nevevi Hazretleri buyuruyor ki:

"Mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehaptır. Bunlara sünen-i zevaid denir. Tekili sünnet-i zaidedir. Ayakkabı, gömlek giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır."

"Bunların zıddı olanları yaparken, mesela ayakkabı çıkarırken, taharetlenirken, sümkürürken soldan başlamak müstehaptır."

Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyle:

"Sizden kimse sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer ve içer." [Müslim, Eşribe, 103, (2018)]

"Şüphesiz ki Allah Teâlâ, her şeye sağdan başlanmasını sever. Hatta ayakkabılar giyilirken ve çıkarılırken dahi..." (Buhârî, Vudû', 31)

Sağın şerefi, Kur'an-ı Kerim'de de bildirilmektedir. Vakıa suresinin 8. âyet-i kerimesinde (Eshab-ül-meymene), 9. âyet-i kerimesinde (Eshab-ül-meşeme) ve 91. âyet-i kerimede ise (Eshab-ı yemin) için selam, (Cennet) ehli olduğu müjdesi verilmektedir.

Meymene, sağ, sağ kol, sağ taraf, bereket gibi manalara gelir. Eshab-ı meymene, sağcı demektir. Cennete gidecek mesudlara verilen ad.

Meşeme, sol, sol kol, sol taraf, uğursuzluk gibi manalara gelir. Eshab-ı meşeme, solcu demektir. Cehenneme gidecek bedbahtlara verilen isim.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sağ elle yemenin veya sol el ile yememenin ne gibi hikmeti olabilir? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

cemaykutma

Solak olan kardeşlerimiz bu bakış açısıyla söylenenlerin neresindedir ve onlar nasıl değerlendirilmelidir Sağ eliyle nasıl çorba içsin nasıl yemek yesin...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Sol el ile bir şeyler yeyip içmek haram değildir. Ancak peygamberimizin yemek adabına uymadığı için yemek yeme edebine uymamış olur ve sevaptan mahrum kalır.

Bu bakımdan küçük yaştan itibaren sağ el ile yemek yemeye kendimizi alıştırmak gerekir.

Bilgi için tıklayınız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
cemaykutma

Allah razı olsun Teşekkür ederim emeğiniz için

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
hoca_63

Alışveriş yapmadığı halde yapmış beyanı vermesi yalan beyan olmaz mı. Yoksa kağıt üzerindekiler geçerli olmaz mı. Bir diğeri de bazı işyerleri para karşılığında fatura satmaktadırlar. Sattıkları faturalardan belli bir yüzde almaktalar bunun durumu nasıldır?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Burada kişi devlete bizzat kendi harcamalarının fişlerini beyan ettiğini söylemediği için yalan beyana girmez. Para karşılığı fatura kesimi ise doğru değildir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun