Peygamberlik, Peygamber Efendimize neden kırk yaşında verilmiştir, hikmeti ne olabilir?

Tarih: 07.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kırk yaş, insanın tekâmül ettiği bir yaştır. Kabiliyet ve istidatların olgunlaştığı, karakteristik melekelerin yerli yerine oturduğu bir çağdır. Bu yaşta Hz. Peygamer (asm) için, bir yandan gelen ilahî mesajları alabilecek bir durum hasıl olmuş, bir yandan da davet ve tebliğin zorluklarını göğüsleyebilecek bir konum söz konusudur.

Ayrıca, peygamberlik gibi olağanüstü bir elçilik iddiası, gençlik yaşlarında olsa, daha fazla şüphelere, tereddütlere, daha fazla itirazlara sebep olabilir. Kırk yaşına kadar, gençliğinin her safhasında “Muhammedu’l-Emin” unvanıyla şöhret bulmuş bir zatın, kırk yaşından sonra, hayatı boyunca gösterdiği ahlakın zıddına olarak yalan ve yanlış şeylere tenezzül etmesi, pek mantıklı olmaz.

Nitekim, Efendimiz (asm), ilk olarak -Safa tepesinde- açıktan tebliğini yaparken Kureyşlilere “Bu kum tepelerinin arkasında size saldırmaya hazırlanmış bir düşman ordusu var” desem inanır mısınız?” diye sormuş ve hepsinden “Evet, çünkü şimdiye kadar senden bir kere olsun yalan duymadık.” cevabını almıştır...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun