Kur'an'ı Latin harflerle (Arapçanın Latin harflerle yazılışından) okumak uygun olur mu?

Tarih: 08.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an’ın Arapça metninin Latin harflerle yazılışından okumak, oldukça sakıncalıdır. Kur'an’ın manasını bozacak şekilde kelimelerin yanlış okunmasına neden olabilir.

Mesela; Latin harfleriyle -ilk harfi ancak “Z” olarak yazılan “zelle” kelimesi Arapçada şu farklı anlamlara gelebilir:

a. Türkçedeki yazılışta olduğu gibi “z” ile “zelle” kelimesi, bir yerden kaymak anlamına gelir.

b. Arapçadaki noktalı “zı” ile “zalle” kelimesi, olmak, bir durumdan başka bir duruma geçmek anlamına gelir.

c. Zel harfiyle “zelle” kelimesi, zelil olmak, rezil-perişan olmak anlamına gelir. Türkçe’de “Zı-zel” harfleri yoktur. Aynı kökten olan “zıl” kelimesi gölge demektir.

Söz gelimi; Nahl suresinin 58. ayetinde geçen ve “yüzü siyahlaştı / siyaha döndü” manasına gelen “zalle vechuhu müsvedden” cümlesindeki “z” harfini kalın “zı” olarak okumazsanız, “yüzü kayar” veya “alçalır” anlamında olur.

d. Arapçada ilk harfi noktalı “hı”, son harfi iki noktalı “kaf” olan “Halık  / Hellak” kelimesi, yaratan anlamındadır. Ancak Türkçedeki harflerle yazılması durumunda bu kelime “berber ve helak olan kimse” anlamına da gelir.

e. Necm suresinin ikinci ayetinde geçen “ma delle sahibukum” cümlesi “arkadaşınız (Hz. Muhammed) dalalete düşmedi / yolunu şaşırmadı” anlamına gelir. Latin harfleriyle okunmasında ise “Arkadaşınız, size rehberlik edemedi” manasına gelebilir!.. Misalleri çoğaltmak mümkündür.

Kur’an’ı Arapça harflerinden okumak, zorunludur. Hiç olmazsa namazda okunan Fatiha ve kısa sureler güzelce ezberlenmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Kur'an niçin aslından okunmalı? Latin alfabesiyle yazılmış Kur'an'ı okuma geçerli olur mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun