Fon alım satımı caiz midir?

Tarih: 08.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Altına göre değeri artıp düşen fon alım satımı caiz midir?
- Finans kurumları (katılım bankaları) kar garantisi veriyor mu?
- Kâr garantisi verilirse faize girer mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

Senet hangi tesise veya tesislere aitse, geliri de o tesisin geliri olmalıdır; çünkü kâr ortağı, senette yazılı tesisin (köprü, baraj, fabrika...) ortağıdır. Gelir bir başka şeye (dövize, altına, işletmeye) bağlı ve endeksli olamaz; olursa caiz olmaz. (Prof. Dr. Hayrettin Karaman)

Cevap 2:

Bildiğimiz kadarıyla, özel finans kurumları faizden kaçınıyorlar. Muamelelerinde kâr-zarar ortaklığını esas alıyorlar. Bu kurumlar, muamelelerin dine aykırı olup olmadığını öğrenmek için de işi bilen hocaların danışmanlığından istifade ediyorlar.

Eğer kâr garantisi verirlerse, tabii ki bu yanlış olur. Ancak, tahminî olarak kârın bu kadar olabileceğini söylemek farklı bir şeydir. Çünkü onlar da ticaret yapıyorlar. Günümüzde, ekonomik muameleler bilimsel olarak, varılacak hedefi az-çok belli bir güzergâhta yürümektedir. Bu sebeple suistimaller olmadığı sürece zararlar pek olmaz. Onlar da bu tahminler doğrultusunda bir şeyler söylüyorsa, bu onların önceki tecrübelerinden kaynaklanabilir. Yok eğer gerçekte faiz muamelelerini gizliyorlarsa, veballerini çekeceklerdir.

Bu sebeple -bizzat faizle iştigal ettiklerini görmedikçe- onların beyanlarına güvenmekte bir sakınca yoktur. Bu gibi hususları;

“Biz insanları dışarıdan gördüğümüz durumlarıyla değerlendiririz, görmediğimiz taraflarını ise Allah’a havale ederiz.”

diyen Hz. Ömer (ra)’in adalet terazisiyle tartmalıyız.

İlave bilgi için tıklayınız:

Bankaların altın hesabına veya altın fonuna para yatırmak caiz midir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun