Vitir namazı cemaatine geç yetişen ne yapmalı?

Tarih: 08.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ramazan ayında cemaatle kılınan vitir namazına geç yetişen ne yapmalıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlk rekâtta imama yetişemeyen kimseye mesbuk denir. Bu kimse yine imama uyar. Son oturuşta sadece Tehıyyât'ı okur ve susar; salâvat ve duaları okumaz. Teşehhüdü ağır ağır okuyarak imamın namazı tamamlamasına kadar da uzatabilir. İmam sağa selam verince o selam vermez, sola da selam vermesini bekler. İmamın sola da selam vermesinden sonra ayağa kalkarak yetişemediği rekâtları tamamlar.

İmama ikinci rekâtta yetişen kimse imam selam verdikten sonra Allahü Ekber diyerek kalkar. Sübhâneke, Fâtiha ve zamm-ı sûre okuyup rükû' ve secdeleri yaptıktan sonra oturur. Tehıyyât, salâvat ve duaları okuyarak selam verir.

Üçüncü rekâtta imama yetişen ise, ayağa kalkınca Fâtiha ve sûre okumak suretiyle iki rekât daha kılar.

Dördüncü rekâtta imama yetişen kimse, imamın selamından sonra kalkıp, Sübhâneke, Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuduktan sonra hemen kalkar, iki rekât daha kılar. Bu iki rekâttan birincisinde Fâtiha ve sûre okur. İkincisinde ise, sadece Fâtiha okur. Burada dikkat edilecek husus, kendi başına namaz kılarken önce Fâtiha ve sûre okunan birinci ve ikinci rekâtları kılmaktır. Çünkü o, imama 4. rekâtta yetiştiği için sadece Fâtiha okunan son rekâta yetişmiştir. Geriye Fâtiha ve sûre okunan iki rekât ile sadece Fâtiha okunan bir rekât kalmıştır. Bu sebeple imam selam verdikten sonra kılacağı üç rekâtın ilk ikisinde Fâtiha ile beraber sûre de okur, sonuncu rekâtte ise sûre okumaz.

Üç rekâtli olan akşam ve vitir namazlarının 3. rekâtinde imama yetişen kimse, imam selam verdikten sonra kalkar, Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuyup tekrar kalkar, yine Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât daha kılar, sonra oturup selam verir.

Buna göre vitir namazının son rekatındayken ya da son rekatın rükusundayken imama yetişen kimse, üçüncü rekatı kılmış demektir. Tek başına kılacağı rekatlarda kunut duası okumaz. İmam selam verdikten sonra kalkar, Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât'ı okuyup tekrar kalkar, yine Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât daha kılar, sonra oturup selam verir.

Eğer vitir namazının son rekâtına da yetişememiş ve rukudan sonra imama uymuşsa, o zaman imam selam verdikten sonra ayağa kalkar ve vitir namazını baştan sona olduğu gibi kılar. Yani ayağa kalkınca Fâtiha ve sûre okumak suretiyle ilk iki rekâtı kılar. Tahiyyatı okuduktan sonra son rekâta kalkar. Fatiha ve zammı sureden sonra tekbir alarak Kunut dularını okur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun