Ölen küçük bir çocuk hakkında Hz. Ayşe, 'Ne güzel cennete uçtu.' dediğinde Efendimiz (asm) 'Nereden biliyorsun ki şakilerden yazılmadığını?..' demiş. Çocukken ölenler cennetlik değil midir?

Tarih: 16.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadisin meali: Hz. Ayşe anlatıyor:

"Bir çocuk öldü, ben de: “Ne mutlu ona, cennet kuşlarından bir kuştur.” dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.m): “Bilmiyor musun ki; Allah cenneti de yaratmış, cehennemi de yaratmıştır. Bunun da halkı var, onun da halkı var.”(Müslim, Kader, 6, h.no:30, 31).

Evvela bu hadiste, çocukların cennete girmeyeceğine dair herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

Efendimizin (asm) Hz. Ayşe (r. anha)’nin sözlerine karşı çıkmasının hikmeti, rast gele bir tarzda ölen kimseler hakkında, bazı belirtilere dayanarak, bu cennetliktir veya cehennemliktir gibi kesin bir hükme varmalarının yanlış olacağına dikkat çekmektir.

Bazı alimlere göre, Hz. Peygamber (a.s.m)’in bu sözleri söylediği zaman, çocukların durumu hakkında kesin bir bilgiye sahip olmayabileceğine dikkat çekmişler. Nitekim, bir çok hadiste Müslümanların çocuklarının cennete gireceğine dair bilgiler yer almaktadır. Örneğin, bir hadiste Efendimiz (a.s.m) şöyle buyurmuştur:

“Bir Müslümanın üç çocuğu -erginlik çağına gelmeden- ölürse, Allah’a onlara yaptığı rahmeti sayesinde onu da cennete koyacaktır.”(bk. Buharî, cenaiz, 91; Nevevî, Şerhu Müslim, ilgili hadisin şerhi).

Kaldı ki, İslam alimlerinin muhakkiklerine göre, müşriklerin / gayri müslimlerin çocukları da cennete gidecektir. Çünkü, Kur’an’da,

“Biz bir peygamber göndermedikçe, kimseye azap etmeyeceğiz.”( İsrâ, 17/15)

mealindeki ayette açıkça, cehenneme girmek için bir peygamberin tebliğinden haberdar olma öngörülmektedir. Çocuklar, akıl-baliğ olmadıklarından dolayı, duysalar bile, böyle bir mesajı algılamaları söz konusu değildir. Zaten bu yüzdendir ki, çocuklar mükellef tutulmamıştır.

Ayrıca, bu konuda sahih hadisler de vardır. Nitekim, Buharî’nin rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m) “ Hz. İbrahim (as)’i –bütün insanlara ait çocukların etrafını sardığı bir halde- cennette görmüştür.” Bir rivayette; oradakilerin: “Ey Allah’ın Resulü! Müşriklerin çocukları da mı cennetteler?” şeklindeki sorularına, “Evet müşriklerin çocukları da…”diye buyurdu” (Cenaiz, 93, Tabir, 48; bk.Nevevî, Şerhu Müslim).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun