Menopoza girdiği kesinleşen bir kadından gelen kan adet kanı mıdır? Namaz ve orucu nasıl olacak?

Tarih: 20.06.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Adetten kesilmiş bir kadından gelen kan, dini açıdan hayız sayılmaz, istihaza (özür kanı) dır. Namazını kılar, orucunu da tutar.

Adet kanı umumiyetle 45-50-55 yaşlarında kesilir. Buna yaş dönemi (menopoz) denir. Ama kadınlar genellikle 48-52 arasında adetten kesilirler. 52'nin üzerinde adetin devamı da seyrek olarak görülmektedir. 48-52 civarında, bir yıl geçtiği halde adet görmüyorsa menopoza girmiş sayılır. Menopozdan sonra yeniden kanama başlamasının gerisinde ciddi hastalık sebepleri bulunabilir.

Kadınlarda 45 yaştan sonra adet kesilmesi başlar. Bu hal, az da olsa kırk beşten önce de görülmektedir. Bu süre 55 yaşa kadar uzayabilir.

Adetten tamamen kesilen kadın menopoza girmiş demektir. Hormon ve yumurta oluşumunun önce azalıp sonra tamamen durması sonunda kadın adetten kesilir ve çocuk yapamayacak hale gelir. Menopoz dönemi başlar. Bu dönemde kadın, sadece çocuk yapabilme gücünü kaybeder, cinsi yönden kadınlık görevini yerine getirebilir, menopoz hali buna engel değildir.

Menopoz Döneminin Süresi:

Bu konuda belirli bir kural yoktur. 10 yıl, 5 yıl, ya da daha az sürer. Menopozun süresini etkiyelen başlıca unsurlar: Kadının psikolojik ve fiziksel durumu, sürdürdüğü cinsel yaşam, sağlık durumu ile hormonlarının, sinir sisteminin ve tüm organlarının işleyiş durumları ve evindeki mutluluğu, huzurudur.

Kadının bünyesine göre, bu yaşlardan evvel veya sonra da adet kanı kesilebilir. Fakat kadının genellikle 55 yaşından sonra adeti kesilir. Gebe kalmak ümit ve ihtimali kalmamış kabul edilir. Kadında adetten kesildikten sonra görülecek kanama, hekime başvurulmasını gerektirebilir.

Mezheplere Göre Adetin Başlayış ve Bitiş Yaşları

Hanefilere göre: En az 9 yaşlarında buluğ çağına erer ve adet görmeye başlar. 50  veya 55 yaşlarında adet görme devresi biter. Bu yaştan önce de adetten kesilen kadınlar vardır. Her kadında süre farklı olur.

Malikilere göre: 13 yaşından 50 yaşına kadarki  görülen kan mutlaka hayızdır. Daha küçüklerde veya daha büyüklerde görülen kan uzmanlara gösterilir ve ona göre hüküm verilir. 70 yaşından sonraki kan ise kesinlikle özür kanıdır.

Şafiilere göre: Kesin bir müddet yoktur. Bu hususta bölgenin iklimi etkili olur. Ancak 62 yaşından  sonra kesilmesi galibdir.

Hanbelilere göre: Büluğdan  50 yaşına kadar takdir edilmiştir. Bundan sonra gelen kan adet kanı değildir, özür kanıdır.

(Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN, Gonca Yayınevi, 1993; İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal, Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi,  2001)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun