Cinler bizim boyutumuza geçebiliyorlar; peki biz insanlar da cinlerin boyutuna geçebilir miyiz?

Tarih: 30.07.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an'a göre, insanlar topraktan, cinler ise ateşten yaratılmıştır. Bu iki maddenin tamamen birbirine dönüşmesi -bilinen ilmi kanunlara göre- zor görünüyor. Ancak, cinlerin ateşin dumansız, öz alevinden yaratılması, onlara -kendi yapılarını korumakla beraber- bir nevi yeni bir elbise giyer gibi, kılık değiştirmesi, örneğin bir insan kılığına bürünmesine imkân sağlamaktadır. Bu, onların incelik ve şeffaflık bakımından ruha daha yakın olan o esnek yapılarına da uyar. Ruhların temessülü Kur'anla da sabittir. (bk. Meryem, 19/17).

İnsan ise, katı bir mamulden inşa edilmiştir. Öyle esnekliği falan da yoktur. Bu açıdan baktığımızda insanların cin şeklinde temessül etmesi pek mantıklı görünmemektedir. Ayet ve hadislerde de böyle bir işarete -şimdiye kadar- rastlayamadık.

Ayrıca her an görünmekte olan bir varlık olarak, cinler gibi görünmez bir hal alması, sosyal hayat şartları bakımından da makul olmaz. Bir anda kaybolan birinin durumunu düşünün; bütün yakınlarını hüzne boğar. Bu ise hikmete aykırıdır. Ancak, insan cesedini bırakıp, ruhanî âleme geçince, yine insanlar suretinde temessül etmesi mümkün ve vaki olacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun