Erkek birden fazla evlenirse ilk eşinin hakkına girmiş olmaz mı?

Tarih: 08.08.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Erkeğin ikinci evlilik istediği zaman hanımına haber vermesi veya ondan izin alması, nikahın geçerliliği açısından şart değildir. Ama aile huzurunun temini için böyle bir niyeti olan erkeğin hanımına haber vermesi ve bu işi gizli yapmaması tavsiye edilir.

Birden fazla evlenmeyi düşünen erkek, eşler arasında davranış, geceleme, adalet, giyim, ihtiyaçları giderme ve diğer konularda aralarında hiç bir fark gözetmeyeceği konusunda kesin kararlı ise ve ikinci bir evliliğe ihtiyaç hissediyorsa evlenmesi caizdir; yoksa caiz değildir. Eğer bu şartlara riayet etmezse haram işlemiş ve kul hakkına girmiş olur.

Allah Kur'an-ı Kerim'de birden fazla evliliğe müsaade etmiştir. Ancak adaletli olunamayacak durumlarda tek evliliğin yapılmasını istemiştir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça birden fazla evliliğin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü birden fazla evlilik durumunda eşit davranmanın nerdeyse imkansız olduğunu, en azından çok zor olduğunu ve her erkeğin işi olmadığını görmekteyiz.

Erkeğin birden falza evliliğine dinimiz müsade etmiştir. Bu bakımdan erkeğin birden fazla evlenmesi halinde diğer eşinin hakkına girilmiş olmaz. Ancak Kur'an-ı Kerim'de de ifade edildiği gibi, tek eş ile evlenmek daha hayırlıdır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Birden fazla evlenmek isteyen kişi eşinden izin almalı mı? Evli ve iki çocuk babasıyım, ama ikinci bir bayanla evlenmek istiyorum. Birinci eşimin izni veya rızası olması şart mı?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun