Peygamberimiz (asm) vefat etmeden önce öleceğini biliyor muydu?

Tarih: 21.09.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gaybı bilmek tamamen Allah'a aittir. Kur'an, birçok ayetiyle bu gerçeğe dikkat çeker.(1) Bu itibarla Peygamber Efendimiz (asm) bir beşer olarak gaybı bilemezdi. Ancak o, Allah'ın bildirmesiyle biliyordu. Nitekim bir ayette bu husus şöyle ifade edilir:

"Gaybı bilen O'dur. Gayba kimseyi vâkıf kılmaz, ancak bildirmeyi dilediği rasûl bunun dışındadır."(2)

Peygamberimiz (asm) vefat etmeden önce Allah Teala ona bildirmişti. Nitekim bazı hadislerinde bu hususu ima etmiştir.

Bir ara Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

"Allah (c.c.), bir kulunu dünya ile kendi yanında bulunan şeyler arasında muhayyer bıraktı. O kul da Allah katındaki şeyleri tercih etti." (Râvî diyor ki: Bu söz üzerine Ebû Bekir ağlamaya başladı.)

Hz. Peygamber (asm) vefat edeceğini açıkça değil işaretle haber verdi. Kalpleri hakikate ayna olanlara veya Allah'ın kendisine gerçekleri ilham ettiği azlara elbette işaret kâfi gelirdi. Hz. Ebû Bekir (ra) de o azlardandı. Bu hadîsi irad buyurduğu yerde sadece Hz. Ebû Bekir (ra) anlamış ve ağlamış, sonra da şunu söylemişti: "Sana babalarımızı, annelerimizi feda ettik."

Müslim'in rivâyetine göre Rasûlullah (asm) şöyle buyurmuştur:

"Dikkat edin, ben her dostun dostluğundan berat ediyorum (dünyadaki dostlardan ayrılıyorum). Ben dost edinecek olsaydım mutlaka Ebû Bekir'i dost edinirdim. Muhakkak sahibiniz (arkadaşınız Rasûlullah) Allah'ın halîlidir."

Kaynaklar:

1. En'am, 6/50, 59;
2. A'raf, 7/188.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun