Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan "Ah, eh, uh" gibi derin nefes verme namazı bozar mı?

Tarih: 26.09.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazda inlemek, "ah!, oh!" demek veya ağlamak, o kadar ki ağ­zından çıkan harflerden ağladığı belli olacak duruma gelirse, bütün bunlar âhireti düşünerek oluyorsa, namaz bozulmaz. Ama kendisine dokunan bir musibet, dert, hastalıktan ve yorgunluktan dolayı ise, namaz bozulur.

Namazda öksürürken kendini tutamaz da ağzından bazı kelime veya heceler çıkarsa, namazı bozulur. Ama duyulmuyacak kadar hafif olursa, namazı kerahetle caizdir. Bütün bunlar iradesi ve kuv­veti dışında olursa, namazının bozulmuyacağma fetva verilmiştir. Ama her şeye rağmen çok dikkatli olmak gerekir.(1)

Namazda secdeye varırken alnın geleceği yerdeki tozları üflerse, sesi duyulursa namazı bozulur. Bu üflemeden bazı heceler de çı­kar ve duyulursa yine namaz bozulur, iadesi gerekir.

Namazda belli bir özüründen dolayı elde olmayarak öksürüp ba­zı harfler ve heceler çıkarır veya yine elde olmayarak iradesi dışın­da bazı iniltiler çıkarırsa, namazı bozulmaz. Çünkü mevcut özür­den dolayı bunlardan kurtulmak mümkün değildir, o anda.(2)

Kıraatte sesini güzelleştirmek için hafif öksürür ve bazı sesler çıkarırsa, namazı bozulmaz; sahih olan da budur. Bunun gibi imam hatâ yapar da ona uyan uyarıda bulunmak için hafif bir öksürük sesi çıkarırsa, namazı bozulmaz. Sahih olan da bu görüştür.(3)

Kaynaklar:

1. El-Muhit / Radıyüddin Serahsi.

2. Bahrirâik / İbn Nüceyjn.

3. Et-Tebyin / Zeylaî.

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/340-337.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun