Peygamberimiz (s.a.v.) bir gün İsrailogullarından birilerinin düğününe rasgeldiğinde, onlar çalgıyı kesince, "Niye devam etmiyorsunuz, bu sizin kendi kültürünüz." demiş midir? Bu konuda hadis var mıdır?

Tarih: 05.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İsrailoğullarıyla ilgili bir düğün bilgisine rastlayamadık. Ancak oyun, eğlence konusunda hadisler vardır. Bunlardan birisi şöyledir:

Hz. Aişe (ra) anlatıyor:

"Habeşliler Mescitte oyun oynuyorlardı. (Bir rivayette mızraklarla oynuyorlardı). Hz. Peygamber (a.s.m), beni abasıyla örtmüştü ve ben de onları seyir ediyordum. Derken, Ömer onları azarlamaya başladı. Hz. Peygamber (a.s.m) ise onlara: "Siz oyununuza devam edin, ey Erfide (Habeş) oğulları!" diye buyurdu.(bk. Buharî, salat,69, Îdeyn, 25; Cihad, 79; Müslim, Îdeyn, 17-21; Nesaî; Îdeyn, 35).

Bazı rivayetlerde, Hz. Ömer (ra)'in onları azarladğın görünce, Hz. Peygamber (a.s.m), ona "Ya Ömer, onları bırak oynasınlar, onlar Erfide/Habeş oğllarıdr."(Müslim; Nesâî, a.g.y.).

Serrac'ın yaptığı rivayete göre, Hz. Peygamber (a.s.m), sözlerine şunu da eklemiştir;

"Bunu Yahudiler görsün de, dinimizin nasıl bir hoşgörü dini olduğunu, benim de nasıl hoş görülü bir tevhit diniyle gönderildiğimi anlasınlar."(bk. İbn Hacer, Fethu'l-Barî, II/444).

Belki de soruda yer alan İsrailoğullarıyla ilgili husus, bu son rivayet şeklinden kaynaklanmıştır. Ancak hadiste çalgı tabiri yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun