"Kötü arkadaştan sakın! Onunla tanınacağından şüphen olmasın." hadisini nasıl anlamalıyız? Kötü arkadaşlarımızı nasıl doğru yola çekebiliriz?

Tarih: 24.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, "Kötü arkadaştan sakın! Onunla tanınacağından şüphen olmasın." anlamında bir hadis vardır. (bk. Feyzü'l-kadir, 3/118, no: 2890)

Burada bir kısım dostlar dostluklar vardır, uğrunda olmayacak fedakârlıklar, işler yapılır. Ama öbür dünyada pişmanlıklar getirir. Hadisi şerifte hayır yolunda, Allah'ın rızasını düşünmeyen arkadaşlık ve dostlukların öbür dünyadaki faydasız, acı pişmanlığına dikkat çekilmektedir.

Ebû Musa (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"İyi arkadaşla kötü arkadaşın misâli, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın." [Buhârî, Büyû 38; Zebâih 31; Müslim, Birr 146, (2628)]

Sadedinde olduğumuz hadiste Resulullah (asm) iyi arkadaşı misk satıcısına benzetir, çünkü ondan dünyevî veya uhrevî bir faide, bir nur bulaşacaktır. Hadis böyleleriyle arkadaşlığa teşvik ettiği gibi uzaktan yakından dünyevî veya uhrevî bir zarar dokunacak kimselerle de arkadaşlık etmemeyi emretmiş olmaktadır. Ancak Allah rızası için bir şeyler anlatmak için başkası ile arkadaşlık kurulması caiz olsa da o arkadaşın vereceği şerden emin olmak için dikkatli olmak gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Arkadaş seçiminde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun