Hz. Hızır (as)'ın ölümü nasıl olacak?

Tarih: 25.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayet ve hadislerde bu konuda bir bilgiye rastlayamadık. Ancak, bir insan olduğuna göre, Hz. Hızır (as) da normal diğer insanlar gibi ölecektir.

Sadece Hz. Hızır (as) değil, hiç kimsenin nasıl öleceği, nerede ne zaman öleceği bilinmez. Kuvvetli bir ihtimalle, kıyamete yakın -kıyametin kâfirlerin başında kopması için- bütün Müslümanların öleceği zamana kadar hayatta kalıp Müslümanlarla birlikte ölecektir. Çünkü kendisini olağanüstü bir konuma yerleştiren İlâhî hikmet, hangi gerekçelerle bu geçici ölümsüzlüğü kendisine bahşetmişse, bunun dünya ömrünün sonuna kadar -özellikle hep yardımlarına koştuğu müminlerin hayatta kalacakları kıyametin eşiğine kadar- devam etmesine izin vermesi, o hikmetin bir gereği olarak görünmektedir. En iyisini Allah bilir.

Hz. Hızır (as)'ın hayatı hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de, Hızır (as)'ın isminden açıkça bahsedilmez. Ancak Kehf Sûresi'nin 60-82. âyetlerinde yer alan Hz. Mûsâ (as) ile ilgili kıssadan,

"Katımızdan kendisine bir rahmet verdiğimiz ve kendisine ilim öğrettiğimiz kullarımızdan bir kul,.." (Kehf, 18/65)

diye sözü edilen şahsın Hızır (as) olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü bizzat Peygamber Efendimiz (asm)'den gelen sahîh hadislerde bu şahsın Hızır olduğu açıkça belirtilmiştir. (bk. Buhârî, İlm 16, 44, Tefsîru'l-Kur'ân, Tefsîru Sûrati'l-Kehf 2-4; Müslim, Fedâil 170-174).

İlave bilgi için tıklayınız:

HZ. HIZIR (AS)...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun