İnternet üzerinden, açık arttırmayla mal satmanın hükmü nedir?

Tarih: 10.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İki kişinin üzerinde konuştuğu bir konu sonuçlanmadan, üçüncü bir şahsın araya girerek onların işini bozması doğru değildir. Alışverişte de böyledir. Zaman zaman bunların getirdiği sıkıntıları görmekteyiz.

Bir kardeşimizin almak için anlaşmaya başladığı bir alışveriş olumlu veya olumsuz sonuçlanmadan, aralarına girip o mala talip olmak doğru değildir. Ancak bazı durumlarda açık artırma ile mal satışının caiz olduğunu Peygamberimizin (asm) bir uygulamasında görmekteyiz:

Fakir olan ve Paygamberimiz (asm)'den bir şeyler isteyen birisine Peygamberimiz evinde olan sergiyi getirmesini istemiş ve onu açık artırma ile satarak bir kısmıyla eve yiyecek almasını, kalanıyla da bir balta alarak çalışmasını istemiştir. (Ebu Davud, Zekat 26; Tirmizi, Büyu 10)

Resulüllah Efendimiz (asm), açık artırmayı caiz görmüş, bizzat kendisi de bir sahabinin ev eşyasını açık artırma ile satmış, fazla fiyat vereni tercih etmiştir. Ancak malın değerinde fazla miktarda aşağıya indirmeyi de, fazla miktarda yukarıya çıkarmayı da fahiş indirme, fahiş yükseltme olması halinde caiz görmemiş, yapanları hileci olarak ilan buyurmuştur. Bu yüzden Hanefi de açık artırmada yapılan satışlar caiz ve sahih olsa da önceden anlaşma ile fiyat düşürmek, yahut da yükseltmek mekruhluktan kurtulamaz denmiş, dürüstçe bir tutum olarak görülmemiştir. Bu şartlara uymak şartıyla internet üzerinden mal satımı caizdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun