Yeni Müslüman olan veya dinden çıkıp tekrar dine dönen mürted, kılmadığı namazları kaza eder mi?

Tarih: 26.12.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimiz bir hadisinde "İslam, öncekini temizler, siler süpürür." buyuruyor. Buna dayanarak bir Müslüman önceden kılmadığı namazlarını kaza etmese?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir kimse yeni Müslüman olmuşsa, geçmiş zamanlar için kaza namazı kılması gerekmez.

Mürted olan (dinden çıkan) kimse, bir süre sonra pişman olup yeniden dine dönecek olursa, mürted kaldığı süre içinde kılamadığı farz namazları kaza etmesi gerekmez. Çünkü namaz ancak Müslüman akıl baliğ olanlara farzdır. Mürted ise dönüş yapıp tövbe et­medikçe Müslüman sayılmaz. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/408.)

Ancak bir kimsenin kendisini Müslüman olarak görmemesi diye bir durum olamaz. İnsanın büyük günahlar işlemiş olması onu dinden çıkarmaz.

Küfrü gerektirecek şeye inanan kişi kâfir olur. Ancak ağzından küfrü gerektirecek bir söz çıkan kişiye kâfir olur denilmez. Çünkü bazen söz küfür olsa da söyleyeni kâfir yapmaz. O sözü söylemesi küfründen değil cehaletinden kaynaklanabilir.

Küfür ve iman kalbe ait şeylerdir. Elfaz-ı küfürden bir söz kullanan kimse kalben imanı terk etmemişse sırf bu sözü kullanmaktan dolayı imanı gitmiş olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kâfir olur mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun