Diğer mezhebe uyma konusunda bir ölçü var mıdır? Mezheplerde kolaylık vardır. Mesela vakitin bitmesine beş dk var, benim de abdestim vardı, elim kanadı. Abdesti tazelesem namaz vakiti çıkacak; Şafi mezhebini taklit ederek namazı kılabilir miyim?

Tarih: 29.12.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Suistimal etmemek şartıyla, başka bir mezhebi taklit etmek caizdir. Özellikle, kendi mezhebine göre namaz kazaya kalıyorsa, başka mezhebi taklit ederek namazı vaktinde eda etmek en makul olanıdır. Sorunuzdaki konu da bunlardan biridir.

Ayrıca mesela; yolculuk esnasında namazı kazaya bırakmaktansa, onu Şafii mezhebine göre, cem ederek kılması da böyle değerlendirmek gerekir. Mademki, "Dört mezhep haktır." diyoruz, o halde, zorunlu hallerde bu mezheplerden birine göre amel etme konusunda tereddüt etmeye mahal yoktur.

Şu var ki, mezheplerde "teflik" haramdır. Yani; kişi öyle bir şekilde ibadet eder ki, tarzı hiçbir mezhebe uymaz. Mesela; Hanefi bir kimse, parmağından kan aktığı için Şafii mezhebini taklit ederken, aynı zamanda, Şafii mezhebinde abdestin bozulma nedeni olan nâ-mahrem bir kadına elinin değmemesi gerekir. Aksi takdirde, her iki mezhebe göre de abdesti bozulmuş olur. Böyle bir durumda kendini -devekuşu gibi- abdestli saymak, dinle alay etmek anlamına gelir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hangi mezhebe uysam daha iyi olur, hangisi daha üstün? Mezheplerin farklılıklarının hikmeti nedir?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Batalist

İyi akşam hanımım hamile idi 3 aylık olmadan düşük yaptı içimi kemilen soru ben eşim Allah'ın huzurunda suclumudur düşen çocuğumu öldükten sonra görebilecek miyiz iyi aksamlar

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Çocuğun düşük olması onun suçu değildir, dolayısıyla suçlu sayılmaz. Ahirette de görüşürsünüz inşallah.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun