Ölen bir kişinin müzik eşliğinde defnedilmesinin hükmü nedir?

Tarih: 09.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ölüyü müzik eşliğinde defnetmek caiz değildir. Ölen kimse eğer Müslümansa vasiyet de etse, böyle bir şey yapılmaz. Çünkü bu konuda bilgisi olmayabilir. Eğer ölen kişi Müslüman değilse bu merasim İslami bir merasim olmayacağından, İslami açıdan helalliği veya haramlığı sorulmaz.

Ölen bir kişinin müzik eşliğinde defnedilmesi Hristiyan adetidir. Müzik eşliğinde bir Müslümana cenaze merasimi yapılması caiz değildir.

Bir Müslümanın dualarla defnedilmesi gerekir. Cenaze merasimine katılanların, ölümü, ahireti ve Allah'ın yüceliğini düşünmeleri, sükuneti muhafaza etmeleri, dünyevî meseleleri konuşmaları, gülmemeleri bu görevin edepleri cümlesindendir (İbn Kudame, a.g.e., II/354).

Cenazenin dört tarafından kırk adım taşımak menduptur. Bu sırada bağırıp çağırmak, sesli olarak tekbir getirmek ve zikr yapmak çalgı ve çelenk, bid'at olup yasaklanmıştır. Cenaze kabre indirilinceye kadar, bazı müçtehitlere göre omuzlardan yere indirilinceye kadar oturmak mekruhtur. (İbn Kudâme, a.g.e., II, 355; Ali Mahfuz el-İbda'fî Madarri'l-İbtida', 212).

Cenazeyi görünce ayağa kalkma meselesine gelince, lehte ve aleyhte hadisler vardır. Buna göre, "Kalkmak meşrudur fakat zaruri değildir." denilebilir (Aynî, Ümdetü'l-Karî, IV,118).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun