Cennette kadınlar istediği kişiyle evlenebilir mi?

Tarih: 24.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Mesela Fatih Sultan Mehmed ile evlenmek isteyebilir mi?
 "Kişi sevdiği ile beraberdir." hadisinden ve cenette her istediğinin mümkün olmasından yola çıkarak, hanımlara eş seçimi hakkı verilecek midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu konuda esas olan dünyadayken evli olduğu erkekle beraber cennete gide kadın, yine onun hanımı olacaktır. Ancak bu dünyadaki hâliyle değil, cennete layık olarak yeniden yaratılacağı için, her açıdan ondan memnun olacağı tarzda olacaktır.

- Kadın birden fazla evlilik yapmışsa, kadın bunlardan birini tercih edebilecektir.

- Kadın hiç evlenmeden gitmişse, istediği kişi ile evlenebilecektir.

- Cennette kişinin sadece eşine şehveti olacaktır, ondan başka hiçbir kimseye şehevi duygu olmayacaktır.

- Evet, cennette istenilen her şey verilecektir, ancak bir kimsenin bu dünyada istediği şeyi cennette de isteyeceğine dair bir garantimiz yoktur, aksine o isteğinden nefret edeceği bir durum da olabilir.

- Cennete gidersek istediğimiz her şeyin olacağını unutmayalım, ama cennete layık olarak ve cennet şartlarında olacaktır. Zira cennete giren nefis artık dünyadaki nefis değildir.

Bu kısa bilgiden sonra soruda geçen konuya gelince:

Cennet ehli, makamına uygun olarak her şeyi isteyebilir. Öncelikle herkesin dünyadaki eşiyle nikâhlanması söz konusudur. Hiç evlenmeyenler için ise durum farklı olabilir... Ayrıca cennette isteyeceği bir şeyi bu dünyada hak etmesi gerekir. Fatih Sultan Mehmed'in manevi makamına yetişen bir bayanın istemesi olabilir. Ancak bu konuda kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Cenneti dünya gözüyle düşünmemek gerekir. Burada istenilenler orada istenilmeyebilir.

Bu hususta şu nokta hatırdan hiç çıkarılmamalıdır:

Cennette birlikte olacak hanımla bey, dünyadaki zaafların sahibi hanımla beyin aynısı olmayacaktır. İkisi de ayetin tabiriyle "tathir" olmuş, yani her türlü maddi manevi kirlerden, kusur ve çirkinliklerden tümüyle temizlenmiş olarak cennette birlikte olacaklardır. Hatta hayallerinde olan hanım ve bey nasıl idiyse, ikisi de aynen öyle duruma çıkacaklar, birbirlerini mutlu edecek cennet genciyle cennet hurisi görüntüsüne gireceklerdir. Dünyada var olan bazı sevgiyi gölgeleyici görüntülerden de tümüyle arınmış hâlde buluşacaklardır cennette...

Böylece, beyin dünyadaki hanımı, her manasıyla hayran kalacağı bir cennet hurisi hâline geleceği gibi, hanımın dünyadaki beyi de her manada hayran kalacağı bir cennet genci hâline gelecek; dünyadaki gölgeli mutluluklarını cennette gölgesiz şekilde, daha ileri safhada yaşama imkânı bulacaklardır.

Bu sebeple dünyadaki sevgilerini yalnız gençlik devresine ait geçici dış güzelliğe bağlamamalılar. Yaşlandıkça gelişen, cennette ebedi hayat arkadaşlığını kazandıracak olan iman ve ahlak güzelliğine kilitlenmeliler ki, aile sevgisi ömür boyu sürmekle kalmasın, ebedi hayat arkadaşlığına dönüşme özellik ve güzelliği kazansın...

İlave bilgi için tıklayınız:

Cennette eşlerin durumu nasıl olacak?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun