Peygamberimiz taş veya toprak üzerine mi secde ederdi?

Tarih: 18.02.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (a.s.m) temiz olan her yere secde etmiş ve bize örnek olmuşlardır. Çünkü, O'nun için küre-i arz bir mescittir. Şia alimlerinin ise, sadece taş ve toprak üzerine secde edilmesinin rivayetinin kaynağını verebilecekler mi acaba? Veya kesinlikle yiyilen ve içilen şeylerin üzerine secde edilmemesi hususunda bir rivayet gösterilmesi mümkün müdür?

Elbise Üzerine Secde:

Enes (RA) anlatıyor:

“Biz çok sıcak günlerde Rasulüllah (SAV) ile birlikte namaz kılardık. Birimiz anlını sıcak sebebiyle yere koyamayacak olsa giysisini serer, onun üzerine secde ederdi." (İbrahim Canan, Kütüb- ü Sitte Muhtasarı ve Şerhi, VIII/535.)

Seccade Üzerine Secde:

Amr İbnü Dinar Rahimehüllah anlatıyor:

“İbn-i Abbas Radıyallahü anhüma Basra’da halısı üzerinde namaz kıldı, sonra arkadaşlarına Rasulüllah Aleyhissalâtü vesselâmın halısı üzerinde namaz kıldığını söyledi.” (İbrahim Canan, Kütüb- ü Sitte Muhtasarı ve Şerhi, XVII/43.)

Samit İbnü Sâmit (RA) anlatıyor:

“Rasulüllah (SAV), bir elbiseye bürünmüş olarak Beni Abdileşhel kabilesinde namaz kıldı. (Secdede) çakılların soğukluğundan korunmak maksadıyla ellerini elbisesinin üzerine koymuştu.” (İbrahim Canan, Kütüb- ü Sitte Muhtasarı ve Şerhi, XVII/44.)

Açıklama:

Secde sırasında alın ve ellerin yere konması esas ise de, soğuk veya sıcak sebebiyle imkansızlık durumunda, giyilen elbisenin bir kenarına alın veya ellerin konabileceğine hükmedildi.

Ebu Hanife ve cumhurun görüşü budur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Taş ve mühür üzerine secde...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun