Gusül abdesti alırken vücudumuzdan sıçrayan suyun su kovasına sıçraması / düşmesi bir problem çıkarır mı?

Tarih: 27.02.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İçinden su alıp yıkanılan kurna veya herhangi bir kaba elin batmasıyla içindeki su pis olmaz; temizliğinden bir şey kaybetmez. Yeter ki, içine dalan elde bir necaset bulunmasın, bir pislik olmasın.

Yıkanırken bedenden sıçrayan mâ-i müstâmel dediğimiz kullanılmış suya gelince, bu su, temizdir, ama temizleyici değildir. Bu itibarla, temiz bir suyun içine böyle kullanılmış su damlacıkları düşse, hemen o suyu kirletti denmez, bakılır. Sıçrayan kullanılmış su mu fazla, yoksa kaptaki kullanılmamış su mu fazla? Şayet temiz suya sıçrayan su damlacıkları azınlıkta, temiz su fazla ise, bununla gusül de yapılır, abdest de alınır. Birkaç damlacık su, kurnadaki yahut kaptaki suyun temizliğine mâni olamaz.

Bununla beraber dikkat etmeli, kurnadaki veya kovadaki suya eli batırmadan, tasla alıp ötede dökünmeye gayret göstermelidir. Temizlikte titizlik iman kuvvetinin işaretindendir.

Gerek elin kurnadaki suya batmış olmasından, gerekse yıkanırken su damlacıklarının sıçramasından suyun kirlendiği yolunda vesveseye girilirse, kurnayı temizleme usûlüne gidilmelidir. Bu usûl gayet kolaydır. Musluk açılır, kurna taşıncaya kadar doldurulur. Taşmaya başlayan su temizlenmiş sayılır. Dışarıya akan sular kirli sulardan kabul edilir. Kalan su ile hemen gusledilir. Kurnayı tamamen boşaltmak gerekmez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

kaisersooze

tamda ben bu soruyu soracaktım. gunluk soru sorma limiti doldu dedi. arama yapmayı kullanabilirsiniz deyince bende "su kovası" yazdım direkt burayı buldum.
bence butun kullanıcılar arama yapmadan soru sormamalılar

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
reflex60

ALLAH RAZI OLSUN SİZİN SAYENİZDE İÇİM DAHA RAHAT OLACAK

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun