Cünüp iken besmele çekmek, elhamdülillah demek veya Allah razı olsun demek ve bunları yazmak, dinimizce nasıl karşılanıyor, açıklar mısınız?

Tarih: 15.03.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cünüp olan kimsenin "besmele" çekmesi, "elhamdülillah", "Allah razı olsun" demesi ve bunları yazması haram değildir.

Cünüp veya hayızlı kadınların kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife, gibi tevhid ve zikir cümlelerini bir veya birden fazla okumaları caizdir.

Hanımların bugünlerde Kur’ân-i Kerim'in dışında tefsir, hadis ve fıkıh gibi dinî kitapları ellerine almaları İmam-ı Âzam'a göre caizdir. Ancak bu kitapların içinde bulunan âyetlere el sürmemeleri gerekir.

Kur’ân âyetlerinin bu durumda iken yazılması meselesinde el-Feteva-i Hindiyye’de şu kayıtları okuyoruz:

"Cünüp veya hayızlı olanların yazmakta oldukları satırların arasına Kur’ân’dan bir âyet yazmaları mekruhtur. Fakat yazdıkları bu âyetleri okumazlarsa mekruh olmaz."

“İmam-ı Muhammed ise, bu kimselerin Kur’ân yazmamaları bana göre en sevimli davranıştır, diyerek bu hususta ihtiyatlı ve dikkatli olmayı tavsiye etmektedir.”

Buna göre, "besmele" de Kur’ân’dan bir âyet olduğundan hayızlı iken yazılmaması daha isabetli olur.

Bu arada hangi mezhebe bağlı olursa olsun, bu haldeki bir kadın Kur’ân’ın bir âyetine bile el süremez. Ancak Kur’ân’a yapışık olmayan temiz bir bez ve kâğıtla tutabilir.

(Mehmed Paksu, Aileye Özel Fetvalar)

İlave bilgi için tıklayınız:

GUSÜL, (Boy abdesti)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun