Beş liradan satılan, sonradan yedi lira olan bir mal, kullanılmadan, başka bir malla değiştirilmek istenirse, fiat farkı nasıl hesaplanır?

Tarih: 12.04.2012 - 11:48 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda söz sahibi iş yeri sahibidir. Bir defa dolap satılmıştır. Bu durumda eski anlaşma iptal edilip yeni anlaşma yapılabilir. Müşteri sizden aldığı dolabı tekrar size satabilir. Ancak siz dolabı yedi liradan almak zorunda değilsiniz. Beş liraya satmışsınız dolabı ister alırsınız, ister almazsınız.

Hurmanın hurma ile mübâdelesinde şu örnek dikkat çekicidir:

Bilâl (r.a) Hz. Peygamber (asm)'e ikram etmek üzere iyi cins hurma getirdi. Allah'ın elçisi bu hurmayı nereden aldığını sorunca, Bilâl şöyle dedi:

"Bizde âdi bir hurma vardı. Nebî (asm)'e yedirmek için, ben onun iki ölçeğini bu iyi hurmanın bir ölçeğine sattım."

Bunun üzerine Allah'ın elçisi şöyle buyurdu:

"Eyvah, eyvah! Ribânın ta kendisi, ribânın ta kendisi. Bunu böyle yapma. Fakat hurma satın almak istersen, kendi hurmanı başka bir satım akdi ile sat. Onun satış bedeli ile istediğin hurmayı satın al." (Buhâri, Vekâle,11).

Buna göre, aynı cins misli mallar trampa edilecekse, eşit olarak mübâdele edilmeli, eğer kalite farkı gibi nedenlerle taraflardan birisi veya ikisi buna razı değillerse, mübâdele edilecek malların kıymeti para ile takdir edilerek değişim yoluna gidilmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

RİBÂ (Faiz)...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun