Kötü imamın arkasında kılınan namaz, kötü kimse üzerine kılınan cenaze namazı ve kötü komutanla birlikte yapılan cihad geçerli midir?

Tarih: 23.05.2012 - 11:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

Ebu Hureyre (r.a.)'den; demiştir ki: Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

"İyi olsun kötü olsun her (Müslüman) devlet reisi ile birlikte cihad üzerinize (düşen) kaçınılmaz bir görevdir. İyi olsun kötü olsun her Müslüman (imam)ın arkasında namaz kılmanız üzerinize (düşen) kaçınılmaz bir görevdir. (Hatta o imam) büyük günahlar işlemiş bile olsa. İyi olsun kötü olsun (ölen) her Müslümanın üzerine (cenaze) namaz(ı) kılmak farz(-ı kifaye)dir. Büyük günahlar işlemiş olsa bile."

Bu hadis zayıf mı sahih mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki hadis rivayetinin şu ifadesini gördük:

Ebu Hüreyre anlatıyor: Resulullah şöyle buyurdu:
“Her iyi kimsenin de kötü kimsenin de arkasında namaz kılın. Her iyi kimsenin de kötü kimsenin de (cenazesi) üzerinde namaz kılın. Her iyi kimse ile de kötü kimse ile de birlikte cihad edin.” Hadisi  Beyhaki rivayet etmiştir. (bk. Kenzu’l-Ummal, h. no: 14815)
Sorudaki şekliyle hadisin İbn Hanbel’in Müsned’inde yer aldığı bildirilmiştir. (Muhataratu merkezi’l-Fetva) Ancak biz oradaki ifadeye rastlayamadık. 
 
"Muhataratu merkezi’l-Fetva"da belirtildiğine göre, İbn Hacer’in dahil olduğu büyük hadis alimlerine göre, bu konuda gelen bütün rivayetler zayıftır.
 
Ancak, eskiden beri bu hadisle amel edilmektedir. Tabiinden büyük insanlar, açıktan günah işleyen kimselerin arkasında namaz kılmışlardır.
 
Buna göre, kötü imamın arkasında kılınan namaz, kötü kimse üzerine kılınan cenaze namazı ve kötü komutanla birlikte yapılan cihad geçerlidir. Onların günahları ve hataları, yapılan ibadetleri boşa çıkarmaz. Bu ibadetleri yapan kişi, sevabını ve mükafatını alır.
 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun