Allah, meleklere öğretmediği bir şey mi soruyor?

Tarih: 22.07.2016 - 07:23 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bakara Suresi 31-32 ayetlerini açıklar mısınız?
- Allah, Meleklere öğretmediği bir şey soruyor, ancak Melekler; Allah'ın öğrettiği şeyler dışında bir şey bilmiyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerin meali şöyledir:

“Ve (Allah) Âdem'e bütün isimleri öğretti, sonra da onları meleklere gösterip, 'Sözünüzde doğru iseniz, haydi, bunların isimlerini bana söyleyin' buyurdu. Melekler: ‘Yâ Rab! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederiz, senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur. Şüphesiz  sen her şeyi hakkıyla bilen Alîmsin ve her şeyi hikmetle yapan Hakîmsin.’ dediler.” (Bakara, 2/31-32)

- Burada Allah, meleklere -bilmedikleri bir konuda- gerçekten soru sormuyor. Bu soru özellikle bilmedikleri ve cevap veremeyecekleri bir konuda bilerek sorulmuştur.

Bundan maksat, onların bilip bilmedikleri test etmek değildir. Maksat, Hz. Âdem’in hilafetine yaptıkları itirazın arka planında yer alan hususların olduğunu, onların itirazları bu konudaki bilgisizliklerinden kaynaklandığını bildirmektir. Bu maksatla sorulan soruya “azarlayıcı, uyarıcı soru sitili” adı verilir. (bk. Beydavi, ilgili ayetlerin tefsiri)

İlgili ayette yer alan “Sözünüzde doğru iseniz...” mealindeki ifadeden de bu sorunun müspet anlamda cevabı istenen normal bir soru değil, yanlışlarını yüzlerine vurmak, hadlerini bildirmek için kullanılan bir soru sitilidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun