Haram paradan yapılan ikram kabul edilir mi? Kumarhanede garsonluktan kazanılan para haram mı?

Tarih: 01.09.2006 - 17:36 | Güncelleme:

Soru Detayı
Benim kayınçomun Ankara'da kalacak yeri yok, aynı evde kalıyoruz. Kayınçom kumarhanede garson olarak çalışıyor, garsonluktan kazandığı parayla bize yardım etmek istiyor. Evimizin bütün her şeyinden faydalanıyor. Benim de maddi durumum iyi değil; şimdi ben bu kazanılan parayı evim için harcasam veya eve soksam bunun bir günahı var mı? Bir de böyle bir yerde garsonluktan kazanılan para haram mı?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gayrimeşru olarak kazanılan para ile bir yiyecek satın alınsa, satış akdi yapılırken meşru olmayan paraya işaret ederek, şu para ile bu yiyeceği bana sat denilmiş, yiyecek sahibi de kabullenmiş ise, o yiyeceği yemek haramdır. Haram paraya işaret etmeden şu kadar para ile şu yiyeceği bana sat demiş, yiyecek sahibi de kabullenmiş ise, o yiyeceği yemek haram değildir.(el-Hediyetül 'Alâ'iyye, s. 27) Çünkü o yiyeceğin bedeli müşterinin zimmetinde kalmıştır. Haram para onun bedeli sayılmaz.(Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, I/356) 

Buna göre, bizzat haram olan paranın kendinden “size şu haram paradan alıp yedirip içiriyorum”, derse yemek ve içmek haramdır. Ancak paranın ismini ve özelliklerini söylemeden harcama yaparsa, o zaman size haram olmaz, sadece o paranın sahibine haram olur.

Haram olduğunu bildiğimiz bir malı ve parayı yemesek daha iyi olur. Bu parayı almaya mecbursanız, öncelikle yemek içmek gibi masrafların dışında bir şeye sarfediniz.

Kumarhane, meyhane gibi yerlerde çalışan kişinin kazandığı para haramdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun