Hisse senetlerinin zekâtı verilmeli midir?

Tarih: 06.10.2006 - 15:28 | Güncelleme:

Soru Detayı
8.000 TL param vardı yeni açılan bir hastaneden hisse almak için 7.000.TL de borç alıp 15.000 TL ile ortak oldum. O günden sonra 4.000 TL biriktirebildim. Bu sene zekât ve kurban kesmem gerekir mi ve borcum bitse hastaneye yatırdığım 15.000 TL'ye mi zekât gerekir, yoksa onun bana getirisi olacak olan paraya mı?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir kimsenin bir fabrikada (veya hastanede) bir veya birkaç hisse senedi bulunduğunda (nisaba malikse) zekâtını verecektir. Bunun hesabı şu şekilde yapılır:

Önce bütün hisse senetlerinin yekun değeri hesaplanacak. Daha sonra, fabrika (hastane) binası, makina, alet ve bütün demirbaş (hasanedeki cihazlar) eşyanın kıymeti hisse senetlerinin yekun değerinden çıkarıldıktan sonra kalan ticaret eşyası, hammadde ve elde mevcut olan para hisse senetlerine bölünecektir. Çıkan meblağ kırka bölünerek zekâtı bulunmuş olur.

Başka bir ifâde ile, fabrika (hastane) binası, makinalar ve demirbaş eşya hariç, ne varsa hesaplanacak ve hisse senetlerine bölünecektir. Farz edelim her hisse senedine düşen pay bir milyon ise, her hisse senedinin zekâtı yirmi beş bin liradır.

Yalnız hisse senetlerini alan kimsenin gayesi alıp satmak ise, yani ticaret yapmak ise değeri ne ise onu hesap edip kırkta birini zekât verecektir.

Ticaret şirketlerinin hisse senetleri alışverişte bugün değeri ne ise hesaplanacak ve zekâtı verilecektir. (Fıkhul-İslâmî ve Edületühü, II/774).

İlave bilgi için tıklayınız:

Zekat kimlere farzdır? Zekatın verme şekli, mükellefiyet şartları, verilme zamanı ve verileceği yerler hakkında bilgi verir misiniz?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun