İbadetlerde isteksiz davranmamızın sebebi nedir; bunun nasıl önüne geçebiliriz?

Tarih: 07.11.2006 - 20:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

Sabah namazını cami de kılmak istiyorum, ama namaza kalktığımda sanki her şey benim gitmemem için uğraşıyor. Uyku bastırıyor, tembellik çöküyor vs... Sizin bana konuda ne gibi tavsiyeleriniz olabilir acaba?.. Camimizde Ku'an dersleri başladı, yatsı namazından sonra tam bana göre, ama ben tek başıma olduğum için pek heves edemiyorum; aslında çok istiyorum, ama yalnızlık gitmeme engel oluyor. Bu konudada bana yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İbadetleri yaparken isteksiz olmamızın bazı nedenleri vardır:

1. Yaptığımız ibadetlerin kıymetini ve değerini tam anlayamadığımızdan olabilir. Bu konuda bize ibadetlerin mahiyetini anlatan eserlerden istifade etmek gerekir.

2. Bulunduğumuz ortamlar manen çok kötü olabilir. Nitekim leş bulunan bir yerde burnumuz rahatsız olur. Bunun gibi, haramların çok işlendiği bir yerde ruhumuz rahatsız olacağı için ibadetlerden zevk alamayabiliriz.

3. Hasta bir insan yediği ve içtiği şeylerden tam zevk alamaz. Örneğin dili yaralı olan biri yediği yemeğin tadına ve lezzetine varamaz. O halde tadavi olmalıdır. Biz de işlediğimiz günahlarla kalp ve ruhumuzu yaralıyor ve hastalandırıyoruz. Bu nedenle ruhun gıdası olan ibadetleri yaparken tam zevk alamıyoruz. Onun için tedavi olmak gerekiyor. Ruhun tedavisi önce tövbe ve istiğfar etrmek, bir daha günahlara girmemeye çalışmaktır.

Burada önemli bir konu var: Hasta insan yediği gıdalardan zevk alamaz, ama yine de yemeye ve içmeye devam eder. Çünkü gıda almaya mecburdur. Biz de ibadetlerimizde zevk almasak da devam etmeliyiz. Çünkü, ruhumuz gıdaya muhtaçtır. İnşallah manevi sağlığımız yerine gelince zamanla zevk almaya başlayacağız ve yaptığımız ibadetler de bizi günahlardan koruyacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun