Oruç fidyesi ramazan ayı girmeden verilebilir mi?

Oruç fidyesi ramazan ayı girmeden verilebilir mi?
Tarih: 01.05.2019 - 09:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ramazan ayında meşru bir nedenden dolayı, oruç tutamayacağını bilen bir kimsenin, Ramazan ayı girmeden önce oruç fidyesini vermesi uygun mudur, fidye geçerli olur mu?
- Yoksa oruç fidyesi vermesi için mutlaka Ramazan ayının girmesi gerekir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam dini, ilke olarak kişileri güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir.

Bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucu ibadetini belli şartlara bağlı olarak erteleme konusunda bazı ruhsatlar getirilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:

“Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara, 2/183-184)

İslam alimleri bu ayet-i kerime ve ilgili hadislere dayanarak ramazan orucunu tutmamayı mübah kılan mazeretlerden birinin de ileri derecede yaşlılık olduğunu ifade etmişlerdir. Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.

Buna göre iyileşmesi mümkün olmayacak şekilde hasta olmak ya da aşırı yaşlı bulunmak gibi oruç tutmaya sürekli bir engelin bulunması halinde, tutulamayan her oruç için bir fidye verilir. Kesin olarak fidye verecekleri belli olan hasta ve yaşlılar, tutamayacakları her gün için bir fidyeyi ramazanın başında da verebilirler.

Ancak ramazandan önce vermeleri uygun değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun