Eşimle beraber sinemaya gidebilir miyim? Sinemaya gitmek, filim izlemek caiz mi?

Tarih: 12.12.2006 - 21:34 | Güncelleme:

Soru Detayı
Eşimle stres atmak için değişiklik olsun diye sinemaya gidiyoruz. Eşimin yanına başka bir kadın benim yanımada başka bir erkek oturduğu oluyor. Azıcık aralık oluyor oturaklar da, ama niyetimiz kötü değil. Filimleri de seçiyoruz giderken; açık sahneler olmasın diye.
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Televizyon, bilgisayar ve oyunlar yapmak ve haram olmayan programlar yapmak ve izlemek haram değildir.

Sinema ve televizyon hem iyiye, hem kötüye kullanılabilir. Yani hükmü kullanılışına göre değişir. Televizyonun bizzat kendisi haram değildir. Faydalı programlar izlemek haram değildir. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, II/188)

Bu meselenin bir kaç yönü vardır:

1. Öncelikle izlenen filimlerde müstehcen, İslam'a aykırı fikir ve davranışların olmaması gerekir. Aksi takdirde böyle filimleri seyretmek caiz değildir.

2. Kadının tesettürüne riayet etmesi gerekir.

3. Kendilerine nikah düşen kadınla erkeğin birbirlerine değecek kadar yakın oturmamaları gerekir. Esasen şüpheli şeylerden kaçınmak en güzelidir. Fitnenin kol gezdiği zamanımızda çok dikkatli olmalıyız.

Zararsız yolları tercih etmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Günümüzdeki sinema ve konserlerin durumuna bakılırsa açıkça "gitmenin bir sakıncası yoktur" demek zor görünüyor.

Bununla beraber, yukarıda belirtilen sakıncalar yoksa gitmek haram olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Televizyon başında geçen 1095 saat...

- Televizyondaki görüntülere bakmak caiz mi?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun