Namazda değişik yerlerde secde etmek sünnet midir? Sabah ve ikindi namazından sonra safı bozmamak sünnet midir?

Tarih: 13.12.2006 - 16:25 | Güncelleme:

Soru Detayı
İkindi ve sabah namazının farzı kılınınca, farzı kıldığımız yerden kalkmamak, yer değiştirmemek sünnet mi? Hz. Peygamber (asm) böyle mi yapmış? Dua ve tesbihatı orada mı yapmak sevap. Yine her farz namazdan sonra sünnetleri değişik yerde mi kılmak sünnet? Hükmü nedir?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cemaatle kılınan namazlardan sonra, cemaatin bulundukları yerden ayrılarak sünneti ve tesbihi mümkünse değişik yerlerde yapmaları müstehaptır. İbni Âbidin’de geçen bir rivayete göre, böyle yapmanın sünnet olduğu da söylenir.

Farzdan sonra saffı bozmaktan maksat, namaza sonradan yetişenlerin hâlâ farz kılındığını sanmamaları içindir. Farzdan sonra sünnetin değişik mahalde kılınması, cemaatle kılınan namazlarda da müstehaptır.

Mahşerde, seccade ve yerin namaz kılana şehâdet edeceği rivâyet edilmektedir. Bunun için, ne kadar çok yere secde edilirse o kadar mahal insana hüsn-ü şehadet ederler. Çünkü öbür âlemde bütün varlıklar şuurludur ve Allah’ın dilemesiyle konuşurlar.

Öğle, akşam ve yatsı namazlarının farzından sonra sünnet namazları olduğundan, yer değiştirmek ve namazları başka yerde kılmak sünnettir. Böylece namaz kıldığımıza başka bir yer daha şahitlik etmiş oluyor.

Sabah ve ikindi namazlarına gelince, yer değiştirmeden dua etmek ve tesbih çekmek sünnettir. Peygamberimizin (asm), namazın peşinden, namaz halini bozmadan dua etmemizin çok sevabı olduğuna dair tavsiyeleri vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun