Cünüp olan kişinin yaptığı işler pis midir? Cünüp gezmek günah mıdır?

Tarih: 14.12.2006 - 16:33 | Güncelleme:

Soru Detayı
Cünüp olan bir insanın (bay veya bayan) gusül abdesti almadan önce yaptığı veya yapmak zorunda kaldığı tüm işler pis midir? Sabun-şampuan ve diş fırçası kullanılmadan alınan gusül sahih midir? Zira vucudumuz kirleniyor, terliyor hatta bazı vucutlar aşırı yağlanıyor? Bunda ölçü nedir? Nelere dikkat edilmelidir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cünüp olan kimseye yasak olan şeyler aşağıya alınmıştır:

1. Namaz kılmak,
2. Kabe'yi tavaf etmek,
3. Kur'ân-ı Kerîm'e dokunmak ve onu taşımak. Binâenaleyh üzerine âyet-i kerîme yazılı olan madeni veya kağıt paraya abdestsiz veya cünüp olarak dokunmak veya taşımak caiz değildir. (Mecma'ul-Emhur, I/26)

Bunun dışında cünüp olan kimse günlük işlerini yapabilir, kadın evinde temizliğini ve diğer işleri yapabilir, yaptığı işlerin hepsi temizdir. Ancak imkan varsa önce gusletmek daha uygun olur.

Guslederken farz olan bütün bedenin yıkanmasıdır. Bu bakımdan şampuan veya sabun kullanmak şart değildir. Şampuan veya sabun kullanılarak alınan gusül abdesti geçerlidir.

Bir insanın cenabet gezmesi günah değildir. Ancak bir vakit namazı geçirecek kadar cünüb durmak namazın aksamasına neden olacağı için caiz değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Cünüplük neden haram kılınmıştır; cünüp insan neden pis sayılır? Cünüp olan kimsenin yemesi içmesi haram mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun