Zekat verene zekat düşer mi?

Tarih: 24.12.2006 - 12:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

A) Bir yılda nisab miktarına ulaşınca bu birikiminden zekat vermesi gerekir mi? B) Zekat düşer ise evi ,bineği almak için çabalayan bu Müslümana başka Müslümanlar zekat verebilirler mi? (Zekat verene zekat düşer mi?..) C) Fakirliğin ölçüsü nisab miktarı malın olmaması mıdır? D) Evi, arabası olmayan, fakat almak için çabalayan birine misal sadece 100 gr altını var diye zekat düşer mi? Diğer tarftan 8000 gr.lık evi ve arabası olan, fakat nakit parası olmayan birine düşmez mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Mal ele geçtiktan sonra, bir yıl içinde nisab miktarına ulaşırsa zekat vermek gerekir. Sene içerisinde artma veya azalma hükmü değiştirmez.

2. Zekat verene zekat düşmez. Ancak nisab miktarından fazla olan malını ev, araba gibi bir şeye yatırırsa artık bu kişiye de zekat verilebilir.

3. Nisab miktarından az parası veya malı olmayan kişi dinen zekat vermez. Ancak bu kişi fakirdir denilmez. Sadece zekat verecek malı yoktur denilir.

4. Ev veya araba almak için para biriktiren veya altını olan kişi zekat vermesi gerekir. Ancak bu parayı eve yatırdığı andan itibaren zekat vermesi gerekmez.

5. Ev ve araba gibi şeyler asli ihtiyaçtan sayıldığı için bu gibi mallara zekat verilmez. Çünkü düşünün bir insanın lüks bir evi olsa ve bu adamın parası olmasa, bu adama zekat düşse adam zekatını vermek için evini satmak zorunda kalırdı.

Ancak kişinin evi olmasa da elinde parası veya altını olsa, bu paradan veya altından bir kısmını zekat vermesi mümkündür. Zaten zekat miktarı o kadar fazla bir tutar tutmamaktadır. 100 gram altını olan bir kişi 2.5 gram gibi az bir miktarda zekat ödemeye mükelleftir. Böyle bir kimsenin evi olmadığı için "zekat verme" denilmez.

İlave bilgi için tıklayınız:

Zekat kimlere farzdır? Zekatın verme şekli, mükellefiyet şartları, verilme zamanı ve verileceği yerler hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun