Evlilik kader midir? Bir isana eş veriliyor, birine verilmiyor, ama ikisine de zina yasak, bu adalet midir?..

Tarih: 26.12.2006 - 13:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

Bu dünyada bazı insanlar (kadın erkek farketmez) ne kadar çok evlenmek isteseler de Allah onlara bunu vermiyor, nasip etmiyor ve bekar ölüyorlar. Şimdi bir insana çok ağır şehevi duyguları yükleceksiniz, fakat karşılığını (evlilikle) vermeyeceksiniz, sonra da "Zina yaparsanız sizi cehenneme atarım." diyeceksiniz. Sonra o kişi bekar ölecek, belki de zina yaparak; bu adaletli midir? Madem eş verilmeyecek, neden şehevi duyguları o insana yükleniyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evlilik, cüz-i kader dediğimiz insanın kendi iradesi sınırları içerisindedir. Yani bir insanın evlenmeyi istemesi ve buna uygun olarak sebeplere başvurması gerekir.

Ayrıca "Allah insanların kaldıramayacağı yükü kendisine yüklemez." İnsana şehevi duyguyu verdiği gibi, buna karşı koyacak iradeyi de kendisine vermiştir. Ancak insan kendisine verilen bu iradeyi yanlış kullanması sonucu harama girmişse elbette sorumlu olacaktır.

Haramlara dikkat etmeyen insanların iradesi zayıf düşmekte ve şehvetine daha kolay mağlup olmaktadır. İşlenen her günah insanın iradesini zayıflattığı gibi, nefisini kuvvetlendirmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Evlilik kader midir?

Izdırari kader ile evlilik ve rızık ilişkisi hakkında bilgi verir misiniz?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun