Namazı kılarken yanlış yaptığımı anlarsam namazdan nasıl çıkarım?

Tarih: 28.12.2006 - 10:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

Mesela akşam namazını kılarken 3. rekatta oturmayıp 4. rekata kalkarsam namazı bitirmem mi lazım, o an namazı terk etmem mi lazım, yoksa bu drumu sehiv secdesi ile düzeltebilir miyim? Ya da aynı şekilde 4. rekatta oturacağım yerde 5. rekata kalkarsam ne yapmam gerekiyor?..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazda yapılan hatalar iki şekilde olur:

1. Namazı bozan bir şeylerden birisi yapılırsa zaten namaz bozulmuş demektir; bunun için baştan yeniden kılmak gerekir. Herhangi bir nedenle namazı yarıda bırakmak gerekiyorsa, çıkmak istediğimiz zaman sağa sola selam vermek suretiyle namazdan çıkılır ve sonra yeniden kılınır.

2. Namazda yapılan bir hata namazı bozacak şeylerden değilse, bunların telafisi yapılır ve sehiv secdesi yapılarak namaz tamamlanır. Sizin sorduklarınız bu kısma girmektedir.

Her namazın son rekatında oturmak farzdır. Bu nedenle iki, üç ve dört rekatlı namazların son rekatlarında oturulması gerekir. Ancak son rekatta oturmayı unutup ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?

Son rekatta oturmayı unutup ayağa kalkan kimse, bu rekatın secdesini yapmadan önce ister ayakta, ister rukuda olsun hatırladığı an hemen oturur. Tahiyyatı okuduktan sonra sehiv secdesi yapar. Bundan sonra tahiyyatı ve diğer duaları okuyarak namazını bitirir.

Eğer son rekatta ayağa kalkan kişi, o rekatın secdesini yaptıktan sonra hatırlarsa, artık o namazı yeniden kılması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun