İş yerinde (devlet kururmu ya da özel) namaz kılmaya müsaade edilmezse nasıl hareket etmek gerekir?

Tarih: 09.01.2007 - 13:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ben üniversitede okuyan bir gencim.İlerde Allah nasip ederse muhasebeci olmayı düşünüyorum.Benim derdim şu:mesela; bir devlet kurumunda ya da bir özel şirkette çalıştığımda, namazlarımı nasıl kazaya bırakmadan eda edeceğim? Çünkü ne de olsa (tabiri caizse) emir kulu olacağım; nasıl görev yerimi bırakıp da namaza vakit ayıracağım? Çok garip bir soru, ama beni kemiren çok büyük bir dert bu. Namaz kılan her zaman kılabilir, ama işte nasıl olacak?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cuma namazı, akıl baliğ olan sağlıklı erkeklere farzdır. Bu nedenle cuma namazını bilerek kılmayanlar haram işlemiş olurlar.

Daire amiri, memurların cuma namazına gitmelerine izin vermezse, önce amiri, makbul bir yolla takındığı menfi tavırdan vazgeçirmeye çalışırlar. İmkân olmadığı takdirde memur ya kendi naklini başka yere yaptıracak, yahut da maddi durumu müsait olduğu takdirde istifa edecektir. Durumu müsait olmazsa görevine devam edip cuma namazına gitmeden öğle namazını kılar, vebal de amire ait olur, işçinin de durumu böyledir

İbn Kasım ve Şebramilisi şöyle diyorlar:

"Cuma namazına izin vermeyen bir işverenin yanında bir işçinin çalışabilmesi için, muhtaç olması gerekir. Muhtaç olmadığı takdirde cuma namazını kılmayarak yanında çalışması haramdır."(Şebramilisi: II/134).

Hanefî ulemâsından el-İmam Abu Hafs gibi zevat; "işverenin izni olmadan işçinin cuma namazına gitmesi caiz değildir," demişler ise de işçi ve memurun cuma namazına gitmelerine mani olmak büyük bir vebaldir(el-Fetava'l Hindiye: l/144)

Akıl baliğ her Müslümana normal vakit namazlarını kılmak da farzdır. Buna göre eğer işveren namaz kılmanıza izin vermez ve siz de orada çalışmaya mecbur değilseniz, işi bırakırsınız. Eğer mecbursanız namazınızı zamanında kılmaya çalışırsınız. Bir nedenle namazı zamanında kılamamanızın günahı işverene aittir. Siz de en kısa zamandan kaza edersiniz.

Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için, bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir. Bu nedenle işverenin haberi yokken namaz kılmanız caiz olmakla beraber, arabanın içinde olmaz.

Bu işe girmeden önce namaz kılmanıza izin verilmeyeceği kesin ise ve siz de böyle bir işe girmeye zaruret derecesinde mecbur değilseniz işe girmeyiniz. Ancak kesin bir durum yoksa bir defa denemek de fayda vardır. Denedikten sonra namaz kılmanıza izin verilmezse istifa edersiniz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hangi durumlar zaruret kabul edilir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun