Tövbe konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz? Ben tövbemi bozmuştum ve yine tövbe etim, kabul olur mu?..

Tarih: 11.01.2007 - 02:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ben tövbemi bozmuştum ve yine tövbe etim, ama tövbemi bozduğum için bu tövbemin kabul olmayacağından dolayı içimde bir sıkıntı var, yardım edebilir misiniz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah halis bir niyetle yapılan tövbeleri kabul edeceğini bildiriyor. Artık bunda şüphe edilecek bir durum yok; şeytanın aldatmacasına kanmamak gerekir. Şeytan bu yolla insanı tekrar günaha döndürmek için vesvese verir. "Tövben kabul olmadı" "artık sen bittin" "günahtan kurtulamazsın" "nasıl olsa bir kere günaha batmışsın, bundan sonra kurtulamazsın" "boş yere tövbe etme" gibi sözlerle, şeytan insanın kalbine vesvese vermeye çalışır. Böylece insanı tekrar günahların içerisine çekmeye çalışır.

Bu durumlarda ümitsizliğe düşmemek gerekir. Muhakkak ki şeytanın hilesi zayıftır, uyanık olup şeytanın oyununa kanmamalı. Bu tür düşüncelerin şeytanın sözleri olduğunu bilip kaygı etmemek gerekir. İnsan bunun farkına vardı mı bu vesvese kendiliğinden kaybolur.

Enes radıyallahu anh, “Ben Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellemi şöyle buyururken dinledim” diyor:

“Allah Teâlâ (buyurdu ki): Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden af umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım. Ey Âdemoğlu! Günahların gökleri dolduracak kadar olsa, sen benden bağışlanmanı dilersen, günahlarını affederim. Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla huzuruma gelsen, fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış, şirke bulaşmamış olsan, ben de seni yeryüzü dolusu mağfiretle karşılarım.” (Tirmizî, Daavât 98)

İlave bilgi için tıklayınız:

Günah işleyenlere karşı Allah'ın rahmeti hakkında bilgi verir misiniz?..

Vesvese ve Kurtuluş | Seyrangah TV

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun