İnsanın yaptığı her şey kaderinde var mı? Ruhlar alemindeki ruhlar birbiriyle görüşmüş mü?

Tarih: 16.01.2007 - 12:14 | Güncelleme:

Soru Detayı
Her şeyin kader olmayıp bazı şeylerde iradenin söz konusu olduğu söyleniyor. O halde zaman zaman bazı olaylar yaşandığında sanki bunları daha önce yine yaşamışız gibi hatırlıyoruz ve bunada ruhlar aleminde daha önce her şeyin olup bittiği ve bazen insanların bunları hatırladığı söyleniyor. Bunu açıklar mısınız?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanın hayatında geçen her şey kaderdir. Nefes alıp vermesinden tutun yaptığı en küçük bir iş dahi onun kaderidir. Ancak kader iki türlüdür. Izdırari kader ve ihtiyari kader. Izdırari kaderde insanın tesiri yoktur. Ancak ihtiyari kaderde insanın cüz-i ihtiyarisi etkilidir.

Ruhların yaratılmasının bedenlerden önce olduğu anlaşılıyor. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.

Nitekim, Peygamber Efendimiz (asm) buyurmuştur:

“Ruhlar, toplanmış cemaatler gibidir. Onlardan önceden birbiriyle tanışanlar, iyi anlaşırlar. Tanışmayanlar ayrılırlar pek anlaşamazlar.” (Buhari, Enbiya, 2; Müslim, Birr, 159; Ebu Davud, Edeb, 191).

Hadis- şerif, insanların dünyaya gelmeden bir yerlerde tanışıp kaynaştığını haber vermektedir. Bu durum anne karnında olamayacağına göre, demek ki daha önceden var olduklarının ve anne karnına gelmeden yaratıldıklarının en açık delilidir.

Âzımabadî, bu hadisi şerh ederken “ruhların cesetlerine gelmeden önce tanışıp kaynaşmaları” diyerek ruhların cesetlerden önce yaratıldığını ifade eder.(Âzımabadî, Avnu’l-Mabud, XIII/124.2)

İlave bilgi için tıklayınız:

- Evlilik ve iş seçimi konusunda kaderin irademiz üzerindeki etkisi nedir? Başmıza gelenler (musibetler) kader midir?

- Önsezi, hiss-i kable'l-vuku...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun