Adak kurbanının şartları nelerdir, ne zaman ve nasıl kesilir?

Tarih: 17.01.2007 - 11:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

Bir kimse "Falan işim olursa bir kurban kaseceğim." diye adakta bulunursa, bu adak söylerken kurban kelimesi geçtiği için, yalnız Kurban Bayramı'nın üçüncü günü akşamına kadar kesilebilir, diğer günlerde kesilen sadaka olur, diye bazı TV kanallarında halka anlatılıyor. Kurban kelimesi geçmezse işin olduğu zaman kesilebilir, "kurban kesceğim" diye söylenirse bayramın üçüncü gününe kadar kesileceği söyleniyor. Bu konudaki görüşlerinizide ayrıntılı olarak yazarsanız memnun olurum. Şarta bağlı adaklar hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Adakta, adanan ibâdet o anda veya gelecekte yapılması farz olan bir ibâdet olmamalıdır. Meselâ "Şu işim olursa öğle namazını veya yatsı namazını kılacağım!..", yahut "Ramazan'da oruç tutacağım.", veya zengin olduğu halde "Kurban bayramında kurban keseceğim." gibi adaklar sahih değildir. Çünkü bu gibi ibâdetler zaten farz veya vâcip ibâdetler olup, yerine getirilmesi gereken ibâdetlerdir. Buna göre bu tür adaklar geçerli değildir.

Şarta bağlı olan adaklar:

Bunlara ıstılâhî olarak "Muallak Adaklar" denir. Muallak adaklar ikiye ayrılır: Bazı hususların gerçekleşmesine ve yapılmasına bağlanan adaklar. Meselâ "Hastalığım geçer ve iyileşirsem şu kadar oruç tutacağım." veya "Şu kadar kurban keseceğim." şeklinde yapılan adak gibi.

Bu hastalığı geçerse (yani adaktaki şart gerçekleşirse) bu ibâdeti derhal yerine getirmek gerekir. Böyle bir adağı daha sonra yapmak her ne kadar câiz ise de, hemen yerine getirilmesi daha sevaptır.

İlave bilgi için tıklayınız:

ADAK (Nezir)...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun