Bilerek, nafile orucu bozmak suretiyle vacip orucu tutmak ve vacip orucu sevabı kazanmak uygun mudur?..

Tarih: 17.01.2007 - 17:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Nafile orucun, iftar saatine yakın herhengi bir sebep yokken bilerek bozulması ve bu orucun vacip hükmündeki kazasının tutulması ile hem nefis terbiyesi hem de vacip oruç tutma sevabı kazanma düşüncesi ve uygulamasının dinde yeri nedir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu tarz bir uygulama yanlıştır. İnsanın bir gün daha yaşayacağına dair bir garantisi yoktur ki, ilerde tutar daha çok sevap kazanırım, diye düşünsün. Bu düşünceyle yapılan ibadetten fazla sevap umulmamalıdır.

Ramazan ayında bir gün niyet etmeyip oruç tutulmazsa yerine bir gün kaza olarak tutulur. Ama niyet ettikten sonra bozulursa altmış bir gün oruç tutması gerekir. Halbuki her iki durumda da bir gün oruç tutulmamıştır. Burada başlanan bir ibadeti kasten terk etmek daha fazla cezayı gerektirir.

"Vacip oruç tutma sevabı kazanma" düşüncesiyle nafile orucu bozmanın dinimizde hiçbir yeri yoktur. Tamamen hikmetsiz hareket olup ibadetin ruhuna terstir. Böyle bir düşünce ibadetin manasını yanlış anlamak olur.

İbadetler sevap kazanmak için yapılmaz, ibadette maksat Allah rızası olmalıdır. Allah dilerse mükafatlandırır, dilerse de mükafatlandırmaz; bunu biz bilemeyiz.

İbadetlerimizde dikkat edeceğimiz en temel mana, ibadetin sırf Allah rızası için yapılıyor olmasıdır. Bu şekilde gerçek manada ihlasa muvaffak olunur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun