Boşanma halinde eşyalar nasıl taksim edilir? Kadın kocasından kendi isteğiyle ayrılıyorsa, evden hangi eşyeları götürebilir?

Tarih: 20.01.2007 - 20:39 | Güncelleme:

Soru Detayı
Bildiğimiz gibi genç çiftler evlendikleri zaman imam nikahı kıyıyorlar ve bu nikahta mehir belli ediyorlar, ne kadar olsun. Şimdi eğer kadın kocasından ayrılmak isterse ne yapması gerek, daha dogrusu kadın ayrıldığı eşinden, evden hangi eşyları götürebilir. Eğer kendi isteğiyle ayrılıyorsa.
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kıyılan nikah ile eşler evlendikleri için mehir gerekir. Eşler bu dönemde yalnız başlarına kalmışlarsa veya zifafta bulunmuşlarsa, kadın mehrin tamamına hak kazanır. Böyle bir durum yoksa mehrin yarısına hak kazanır.

Şafiî mezhebine göre ise kadın mihrin tamamına, ancak münasebet ile müstahak olur. Halvet ve ölüm ile müstahak olmaz.

Kadın, mihre müstahak olduktan sonra boşanma vaki olursa, hiçbir surette mihri geri verilmez. Ancak koca karısına: "Sana verdiğim mehri bana geri verirsen ben seni boşarım..." dese, o da getirir ve bunun üzerine o da ona mukabil onu boşarsa, boşanır ve koca o mihre müstahak olur.

Boşanmadan sonra mevcut eşyalar kadına ait olan kısmı kadın alır, erkeğe ait olan kısmı da erkek alır.

Ayrıca kadın ve erkeğin birbirlerine hediye ve hibe ettiği eşyaları da geri talep etmesi doğru değildir. Fakat kendi rızaları ile verebilirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun