"Uyandığınız zaman ellerinizi üç kere yıkayın, çünkü ellerinizin nerede gecelediğini bilemezsiniz." hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 19.07.2006 - 19:18 | Güncelleme:

Soru Detayı
Burada ellerimizin avret mahalimize dokunabileceği belirtiliyor. Avret mahallerine dokunmak haram olmadığına göre, neden böyle bir uyarıda bulunulmuş?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yemek yemeden önce elleri yıkamak sünettir. Nitekim, bir hadiste şöyle buyurulur:

"Yemekten önce elleri yıkamak yoksulluğu, yemekten sonra yıkamak ise günahları giderir." (Taberani, Gazali, İhya)

"Yemeğin bereketi, hem yemekten önce hem de yemekten sonra elleri yıkamaktadır."(Tirmizi, Şemail, 79)

Uykudan uyanan bir insan, elini her hengi bir kabın içine batırmak isterse, bu durumda ellerini kaba batırmadan önce yıkaması gerekir. Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyuruyorlar:

"Sizden birisi uyandığı zaman kabın içine ellerini girdirmeden önce iki elini de üç kere yıkasın. Çünkü gece uyurken ellerinin nerede gecelediğini bilemez." (Buhari, Vüzu 26; Müslim, Taharet 87-88; Tirmizi, Taharet 19; Nesai, Taharet 115)

Bu hadislere göre, ekmek ve yemeklere değecek olan ellerimizi yemekten önce yıkamak sünnet olmakla beraber, uykudan uyandığımızda elleri yıkamamız daha da önemlidir. Ellerin avret yerine dokunması haram olmasa da sağlık açısından bu sünnetin önemi büyüktür. Zira avret mahalli mikropların en yoğun olduğu yerlerdendir. Bu sünnete uyulduğunda hem sevap kazanılmış olur, hem de daha sıhhatli olunur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun