Nafile ibadetleri gizli yapmak şart mıdır? Nafile namazların evde mi camide mi kılınması eftaldir?

Tarih: 23.01.2007 - 14:03 | Güncelleme:

Soru Detayı
Nafile ibadetlerin evde yapılması gerektiği, camide yapılırsa riya olabileceğini söyleyenler var ve camilerde: 1.Sünnetleri herkes kılıyor. 2.Bazıları Kur'an-ı Kerimi okuyor. 3.Bazıları kelime-i tevhit vb.tesbihatları yapıyor. 4.Bazıları evvabin namazını kılıyor. Ameller niyetlere göre olduğuna göre, riya için değil de Allah rızası için yapılıyorsa veya başkaları o kişileri riyakar olarak görüyorsa, bunların hepsi riya mı olur? Nafile ibadetler camide yapılabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir ibadeti başka zamanlarda yapmadığı halde, sırf başkasına gösteriş olsun diye Allah rızasından uzak, menfaat için yapılmasına riya denir. İbadetlerini Allah rızası için yapan kişi riyaya girmez. Çünkü dünyevi bir menfaat için yapmamaktadır.

Ayrıca aklınıza gelen bu tür düşünceler şeytanın birer vesvesedir. Bunlara bakıp da ibadetten vazgeçmeniz doğru değildir.

Camide her türlü nafile ibadet yapılabilir. İllaki buna riya karışacak diye bir şey söz konusu değildir. Ancak riya karışma durumu olabilir diye gizli yapılması tavsiye edilmiştir.

Asrımızda sünnetler unutulmaya başladığı için, bunların açıktan yapılması gizli yapılmasından daha hayırlıdır. Zira bu ibadetler unutulmaya başlamıştır. Bu tür unutulmaya başlayan sünnetleri Müslümanlar arasında yaygınlaştırmak için açıktan yapılmasında bir sakınca yoktur. Sorsanız "Evvabin namazı nedir?" diye, bilen kişi sayısı çok azdır. Bırakın kılmayı adını bile duymayan çok Müslüman var.

Her insan vicdanen yaptığı ibadete riya karıştırıp karıştırmadığını bilir. Eğer riya karışıyorsa gizli yapması daha uygundur. Yalnız bu konuda fazla vesvese yapmamak gerekir. Çünkü şeytan insanı ibadetten uzaklaştırmak için vesvese vererek yaptığı ibadetin riya olduğunu telkin eder. Şeytanın vesvesesine kapılmamak gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- RİYA...

- "Evlerinizi kabristan haline getirmeyiniz." hadisinden maksat nedir, açıklarmısınız? Farz namazlara bağlı olan sünnetleri camide kılmak mekruh mudur?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun